Če zahteve ne bodo uresničene, bo protest 19. 3.

Če zahteve ne bodo uresničene, bo protest 19. 3.

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost  | 
Če zahteve ne bodo uresničene, bo protest 19. 3.
Na kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) je potekala 6. izredna seja sveta. Svetniki so sprejeli sklep, da se skupaj z ostalimi kmetijskimi organizacijami organizira vseslovenski kmečki protest. Ta bo potekal 19. 3., če zahteve kmetijskih organizacij ne bodo izpolnjene.

Ključne besede: protest, zahteve, sklep

Svet KGZS je na seji oblikoval združene zahteve pogajalske skupine in dodatne zahteve kmetov. Skupne zahteve bodo v prihodnjih dneh dodelane in poslane na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), druga pristojna ministrstva in na vlado. Če protestne zahteve ne bodo uresničene, sledi vseslovenski kmečki protest, ki bo 19. marca.

Kot je znano, se protestne zahteve vlečejo že od marca lani, ko se je po protestu začelo s pogajanji. Pogajanja so zaradi poplav in zamenjave ministrice za kmetijstvo zastala in so se ponovno vzpostavila po imenovanju nove kmetijske ministrice Mateje Čalušić.

Kmetijske organizacije so protest napovedale že prejšnji teden, ko na pogajanjih glede ene izmed ključnih zahtev -- OMD izplačil ni bilo napredka. Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić in državna sekretarka na Ministrstvu za finance Katja Božič sta glede obdavčitve izplačil OMD povedali, da so potrebne študije in analize ter delovna skupina. Ker je bila vključitev OMD-ja v obdavčitev sprejeta brez študije in analiz, je naša zahteva, da se OMD v celoti izvzame iz obdavčitve. 

Kako bo protest organiziran in katere zahteve bodo prednostne, bodo kmetijske organizacije sporočile v prihodnje.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!