Čas je za spremembo položaja kmeta v verigah preskrbe hrane, postanite ambasador projekta COCOREADO

Čas je za spremembo položaja kmeta v verigah preskrbe hrane, postanite ambasador projekta COCOREADO

Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Izobraževanje, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Foto Pexels

Foto Pexels

Projektna raziskovalna skupina Instituta Jožef Stefan, ki jo vodi prof. dr. Marko Debeljak, namenja veliko pozornosti ustvarjanju poslovnih priložnosti za mlade, ki živijo in delajo na podeželju. Njihova želja je pomagati soustvarjati inovativne rešitve v premagovanju ovir, s katerimi se pridelovalci hrane soočajo pri odgovorni oskrbi potrošnikov.

Ključne besede: kmetijstvo, mladi, trženje, javna naročila, javni zavodi

Z željo poiskati inovativne pobude za izboljšanje položaja kmetov v oskrbovalni verigi s hrano ter učinkovitejše povezati pridelovalce s potrošniki, so zasnovali mednarodni projekt COCOREADO (COnnecting COnsumers and producers to REbalance farmers’ position through AmbassaDOrs trainings).

Iščejo ambasadorje ... razpis se zaključi 21.11. 2021

Pomemben cilj projekta je izbor 40 ambasadorjev dobrih praks, s pomočjo katerih želijo izboljšati položaj pridelovalcev v verigi s hrano na območju Evropske unije. Tako bodo ambasadorji lokalne, sezonske in visoko kakovostne hrane, s pomočjo projektnih partnerjev, nadgradili svoje inovativne pristope z znanji, ki jim bodo izboljšala uspešnost pridobivanja javnih naročil za prehransko oskrbo javnih ustanov kot so vrtci, šole, bolnice in domovi za ostarele.

Ambasadorji niso nujno samo pridelovalci hrane, lahko so tudi kuharji, informatiki, predstavniki mladih, oziroma vsak, ki bi na kakršenkoli način lahko izboljšal položaj pridelovalcev v verigi s hrano in vzpostavil tesnejše povezave s potrošniki.

Veseli bomdo odziva na razpisu za ambasadorje projekta COCOREADO, ki je objavljen na povezavi TUKAJ. 

Še nekaj informacij o projektu

Projekt COCOREADO želi ponovno uravnotežiti položaj kmeta kot ključnega akterja v inovativnih verigah preskrbe s hrano in kot dobavitelja za javna naročila. Na podlagi pristopa z več akterji in dobrega razumevanja sistemov kmetijskega znanja in inovacij, projekt uporablja trikratni pristop za maksimiranje učinka, pri čemer se zanaša na ambasadorje projekta, dobre prakse in je ciljno usmerjen na mlade.

Vključuje tako akademske strokovnjake kot tudi partnerje na območju celotne Evrope. Pri tem se raziskovalna ekipa zaveda regionalnih razlik in ovir v smislu ponovljivosti dobrih praks in rešitev. Prepričani so, da bo projekt spodbudil mlade na podeželju k soustvarjanju inovativnih rešitev, ki premagujejo ovire za kmete, obravnavajo potrebe potrošnikov in izboljšujejo pogoje za trajnostno javno naročanje lokalne in sezonske hrane.

Več informacij TUKAJ.

Dodatne informacije: tanja.dergan@ijs.si

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki