Bomo slovenski zelenjadarji še pridelovali zelenjavo?

Bomo slovenski zelenjadarji še pridelovali zelenjavo?

Sporočila za javnost, Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo  | 
Bomo slovenski zelenjadarji še pridelovali  zelenjavo?

Partnerji zelenjavne verige so se sestali, ker so se po alarmantnem pomanjkanju slovenske zelenjave nenadoma pojavili viški solate na slovenskem trgu.

Kot pravi predsednica odbora zelenjavne verige Patricija Pirnat, so ugotovili, da nekateri še vedno premalo natančno  načrtujejo proizvodnjo, da je nepovezanost med pridelovalci in trgovci, da je po apelu MKGP zaradi covida19, da naj si vsak prebivalec, ki ima to možnost, pridela svojo zelenjavo, to tudi povzročilo presežke na samem trgu. Zmanjšala se je potreba po zelenjavi zaradi zaprtja javnih ustanov (šol, vrtcev, univerz, dijaških in študentskih domov) ter seveda gostinskih lokalov in hotelskih verig. Bili so trenutki, ko so se vsi pridelovalci  zbali, ali bodo lahko pridelali dovolj slovenske zelenjave, ali bodo lahko zadostili potrebam slovenskega potrošnika, kaj bo, če se zaprejo državne meje? Tudi pridelovalci so bili postavljeni pred zelo veliko preizkušnjo, ali bodo lahko nabavili semena in vse potrebno za proizvodnjo. Nekateri so se zavedno  odločili za  povečanje proizvodnje. Nekateri so imeli že proizvodnjo nastavljeno za šole, vrtce, gostilne…  in enkrat, ko poseješ, ni poti nazaj. V trenutku so se te ustanove zaprle. In zaprte so še danes, ko je napočil čas pobiranja te solate. Kupna moč je padla.  V tem trenutku sta  tako Mercator kot Tuš ponudila pospeševanje prodaje v vseh svojih  trgovinah. Vseeno pa pričakujejo, da bo v naslednjih dneh prišlo do delnega podoravanja  solate, ker so tržni viški preveliki. V sistemu Mercator opažajo pri prodaji  v letošnjem letu v primerjavi z lanskim letom  upad pri povpraševanju po solati za eno tretjino.

Pridelovalci kljub večji angažiranosti trgovcev opozarjajo na slabšo prepoznavnost slovenske zelenjave na trgovskih policah in nekontinuirano  založenostjo.

Opozorili so tudi, da se nekateri javni zavodi predvsem v tem obdobju Covida -19 premalo angažirajo, da bi vključili v svoje jedilnike več slovenske zelenjave. Tudi na tem področju ugotavljajo, da obstaja še veliko prostora za sodelovanje.

V vsej tej situaciji je zelo pomembno, da se vsi partnerji zelenjavne verige zavedajo, kako pomembna je samooskrba in da morajo ojačati sodelovanje vseh členov v verigi. Zato so se odločili, da se v naslednjem tednu ponovno sestanejo in nemudoma prevetrijo potrebe po zelenjavi in osvežijo načrte pri vseh pridelovalcih za vse tiste zelenjadnice, ki jih lahko še prilagodijo v proizvodnji za letošnje leto. Vsi členi verige pa pozivajo pridelovalce zelenjave, da je napočil skrajni čas, da se bolj povežejo in skupaj načrtujejo proizvodnjo, da ne bo prihajalo do presežkov na samem trgu. Kmetijske zadruge in ostali organizirani odkupovalci zelenjave vabijo pridelovalce, da se jim pridružijo, da bodo lahko skupaj načrtovali in tako postali trdnejši ter stabilnejši člen v verigi. Le tako lahko slovenskemu zelenjadarju zagotovijo nadaljnjo pridelavo slovenske zelenjave in potrošniku nudijo kakovostno zelenjavo na slovenskih policah.

"Vsem potrošnikom pa kot predsednica zelenjavne verige sporočam, da se v imenu vseh pridelovalcev zelenjave  zahvaljujemo za nakup slovenske zelenjave. Od svojega trgovca zahtevajte slovensko zelenjavo, saj le tako lahko podprete slovenskega pridelovalca zelenjave," je še dodala Pirnatova.

Nazaj

Prihajajoči dogodki