Bodimo pozorni in preprečimo pojav afriške prašičje kuge

Bodimo pozorni in preprečimo pojav afriške prašičje kuge

Zbornica svetuje, Prašičereja  | 
Pazite na afriško prašičjo kugo

Pazite na afriško prašičjo kugo

Ogrožene tako velike farme kot rejci posameznih prašičev

Afriška prašičja kuga (APK) se je že pojavila v Romuniji med rejnimi prašiči (815 primerov) ter med divjimi prašiči na Madžarskem (33 primerov), zato obstaja velika nevarnost, da se pojavi tudi v Sloveniji. Obstaja resna nevarnost okužbe prašičev, na človeka pa se bolezen k sreči ne prenaša. APK je virusna nalezljiva bolezen, pri kateri je umrljivost prašičev praktično 100-odstotna. Bolezen poteka zelo hitro. Virus se izredno intenzivno širi, smrt nastopi 7 do 10 dni po okužbi. Preventivno cepljenje ne obstaja!

Znaki:

Visoka temperatura (410;42 0C), prašiči zavračajo krmo, so apatični, pospešeno dihajo in imajo pordelo kožo. Če prašiče spodbudimo h gibanju, se neradi gibajo, pri tem jih v zadnjem delu zanaša. Ležijo nagneteni, se tiščijo drug k drugemu, kakor bi jih zeblo. Težko dihajo in imajo izcedek iz rilca. Na začetku vse znake spremlja tudi nekoordinirano gibanje, krvava driska in bruhanje.

Preprečevanje:

Zgodnje ugotavljanje pojava te bolezni in strogo izvajanje sanitarnih ukrepov je edino, s čimer se bolezen zajezi ali prepreči. Omejevanje in preprečevanje širjenja bolezni zagotovimo z doslednim izvajanjem biovarnostnih ukrepov, kot so nadzor nad prihodi na kmetijo, preprečevanje stikov med domačimi in divjimi prašiči, nadzor nad prometom s prašiči in merjaščevim semenom, razkuževanje, uporaba zaščitne opreme, dezobariera pred vsakim hlevom, pred uhlevitvijo pa obvezna karantena.

Več o tem najdete tukaj.

Nazaj

Prihajajoči dogodki