Bodimo pozorni in preprečimo pojav afriške prašičje kuge

Bodimo pozorni in preprečimo pojav afriške prašičje kuge

Zbornica svetuje, Prašičereja  | 
Pazite na afriško prašičjo kugo

Pazite na afriško prašičjo kugo

Ogrožene tako velike farme kot rejci posameznih prašičev

Afriška prašičja kuga (APK) se je že pojavila v Romuniji med rejnimi prašiči (815 primerov) ter med divjimi prašiči na Madžarskem (33 primerov), zato obstaja velika nevarnost, da se pojavi tudi v Sloveniji. Obstaja resna nevarnost okužbe prašičev, na človeka pa se bolezen k sreči ne prenaša. APK je virusna nalezljiva bolezen, pri kateri je umrljivost prašičev praktično 100-odstotna. Bolezen poteka zelo hitro. Virus se izredno intenzivno širi, smrt nastopi 7 do 10 dni po okužbi. Preventivno cepljenje ne obstaja!

Znaki:

Visoka temperatura (410;42 0C), prašiči zavračajo krmo, so apatični, pospešeno dihajo in imajo pordelo kožo. Če prašiče spodbudimo h gibanju, se neradi gibajo, pri tem jih v zadnjem delu zanaša. Ležijo nagneteni, se tiščijo drug k drugemu, kakor bi jih zeblo. Težko dihajo in imajo izcedek iz rilca. Na začetku vse znake spremlja tudi nekoordinirano gibanje, krvava driska in bruhanje.

Preprečevanje:

Zgodnje ugotavljanje pojava te bolezni in strogo izvajanje sanitarnih ukrepov je edino, s čimer se bolezen zajezi ali prepreči. Omejevanje in preprečevanje širjenja bolezni zagotovimo z doslednim izvajanjem biovarnostnih ukrepov, kot so nadzor nad prihodi na kmetijo, preprečevanje stikov med domačimi in divjimi prašiči, nadzor nad prometom s prašiči in merjaščevim semenom, razkuževanje, uporaba zaščitne opreme, dezobariera pred vsakim hlevom, pred uhlevitvijo pa obvezna karantena.

Več o tem najdete tukaj.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Rastlinska pridelava , Poljedelstvo , Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo , Sadjarstvo , Vinogradništvo in vinarstvo

Vabilo na demonstracijski prikaz - avtomatizacija namakanja

12. 06. 2023 ob 07:00

Novo mesto

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta — primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop NAMAKNJE. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.