APK že v Bolgariji, kdaj bo v Sloveniji?

APK že v Bolgariji, kdaj bo v Sloveniji?

Prašičereja  | 
APK že v Bolgariji, kdaj bo v Sloveniji?

Bodite osveščeni, še preden je bolezen na domačem dvorišču

Bodite osveščeni, še preden je bolezen na domačem dvorišču

Afriška prašičja kuga (APK) se »počasi« širi po EU, trenutno je na Poljskem

Poljske oblasti so Evropsko komisijo in države članice obvestile o prvem pojavu Afriške prašičje kuge (APK) pri domačih prašičih. Bolezen je bila potrjena 23. julija 2014, v manjši reji na prostem (5 prašičev), ki se nahaja v bližini mesta, kjer je bil potrjen osmi primer pri divjih prašičih (11. julij 2014) in približno 2 km od meje z Belorusijo. Okuženo gospodarstvo spada v območje, ki je že pod omejitvami zaradi izbruhov APK. V Litvi pa so 24. julija potrdili pojav APK v komercialni reji z več kot 19.000 prašiči.

Afriška prašičja kuga je virusna nalezljiva bolezen za katero zbolijo domači in divji prašiči, umrljivost je praktično 100%. Prašiči poginejo zaradi povišane temperature in notranjih krvavitev. Bolezen poteka zelo hitro. Virus se izredno intenzivno širi, smrt nastopi 7 – 10 dni po okužbi.

Vakcina ne obstaja!

Zbolijo domači prašiči in divji. Prenašalec v naravi je mehki klop iz skupine Ornithodoros.

Preberite več

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Rastlinska pridelava , Poljedelstvo , Zelenjadarstvo, zelišča in vrtnarstvo , Sadjarstvo , Vinogradništvo in vinarstvo

Vabilo na demonstracijski prikaz - avtomatizacija namakanja

12. 06. 2023 ob 07:00

Novo mesto

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta — primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop NAMAKNJE. 

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.