Afriška prašičja kuga že na Hrvaškem

Afriška prašičja kuga že na Hrvaškem

Prašičereja, Živinoreja, Živinoreja, Živinoreja  | 
Afriška prašičja kuga že na Hrvaškem

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obvešča, da je bila afriška prašičja kuga (APK) včeraj, 26. junija, prvič potrjena tudi v sosednji Hrvaški.

Hrvaška je države članice in Evropsko komisijo včeraj zvečer obvestila o potrditvi dveh izbruhov APK pri domačih prašičih. Sum na bolezen so postavili 23. junija, bolezen pa potrdili 26. junija. Okužena obrata se nahajata v Vukovarsko Sremski županiji, v bližini meje s Srbijo ter Bosno in Hercegovino, ki je bolezen na območju Bijeline, Republika Srpska, prijavila prejšnji teden.

Hrvaška je APK potrdila v obratu z osmimi prašiči, vsi so kazali znake bolezni, trije pa so poginili, ter v obratu s 40 prašiči, od katerih je eden poginil. V obeh obratih so bili izvedeni ukrepi v skladu z Uredbo 2020/687/EU (pokončanje vseh dovzetnih živali v okuženih obratih in neškodljivo uničenje, prepoved prometa s prašiči, vzpostavitev zaščitnega in ogroženega območja okrog izbruhov, vzorčenje, klinični pregledi, ipd.)

Vir okužbe še ni znan. Epidemiološke preiskave so v teku.

____________________________________________________________________________

UVHVVR ponovno poziva vse rejce prašičev k doslednemu izvajanju biovarnostnih ukrepov za zmanjšanje tveganja za vnos bolezni v rejo.

Lovce pozivamo, da pri izvajanju lova upoštevajo biovarnostne ukrepe in se izogibajo lovu v državah oziroma na območjih, kjer je APK potrjena.

Prav tako UVHVVR poziva vse (lovce, potnike,….), ki se vračajo iz držav, kjer je APK prisotna, da s seboj ne prinašajo izdelkov in surovin, ki izvirajo iz prašičev, saj to predstavlja visoko tveganje za vnos bolezni.

Turiste, ki prihajajo iz držav, kjer je prisotna okužba z APK, pozivamo, da morebitne ostanke s seboj prinešene hrane ne odlagajo v naravo, temveč v le za to namenjene pokrite zabojnike.

____________________________________________________________________________

Afriška prašičja kuga (APK) je nalezljiva virusna bolezen domačih in divjih prašičev, za katero ni cepiva. Bolezen ne predstavlja nevarnosti za zdravje drugih živalskih vrst in ljudi. Za bolezen so značilne velike izgube, tako neposredne (pokončanje prašičev v okuženih obratih) kot tudi posredne, predvsem zaradi omejitev trgovanja in izvoza živali in izdelkov ter surovin, ki izvirajo od prašičev. Na spletni strani UVHVVR najdete dodatne informacije o afriški prašičji kugi.

Nazaj

Prihajajoči dogodki