Afriška prašičja kuga ne pozna meja – Nemčija okužena

Afriška prašičja kuga ne pozna meja – Nemčija okužena

Prašičereja  | 
Okuženo žival so našli v zvezni deželi Brandenburg približno šest kilometrov od poljsko-nemške meje.

Okuženo žival so našli v zvezni deželi Brandenburg približno šest kilometrov od poljsko-nemške meje.

Desetega septembra je Nemčija potrdila prvi primer afriške prašičje kuge (APK) pri divjem prašiču. 

Ključne besede: prašičereja, afriška prašičja kuga

Trup odrasle samice divjega prašiča so našli 7. septembra približno 200 m od podeželske ceste v občini Schenkendöbern v okrožju Spree-Neiße v zvezni deželi Brandenburg. Kraj najdbe je oddaljen približno šest kilometrov od poljsko-nemške meje.

Na podlagi rezultatov preiskav na treh vzorcih tkiva oziroma kosti je državni laboratorij Berlin-Brandenburg 9. septembra postavil sum na APK. Nacionalni referenčni laboratorij Friedrich Loeffler Institute (FLI) je 10. septembra potrdil prvi primer APK pri divjih prašičih v Nemčiji. Epidemiološka preiskava s podporo strokovnjakov FLI še poteka.

Nemčija je sprejela številne ukrepe v skladu z Direktivo 2002/60/ES, vključno z vzpostavitvijo okuženega območja, kjer se izvajajo ukrepi iz 15. člena navedene direktive, da bi se preprečilo širjenje APK.

Komisija bo danes sprejela Odločbo o nekaterih začasnih zaščitnih ukrepih v zvezi z afriško prašičjo kugo v Nemčiji, s katero bo določeno okuženo območje, kjer se izvajajo zgoraj navedeni ukrepi.

Od prvih pojavov APK na zahodu Poljske je Nemčija vzdolž meje povečala nadzor ter pričela z gradnjo ograje, ki bi preprečevala prehode (okuženih) divjih prašičev iz Poljske v Nemčijo. Prav tako so na tem območju intenzivirali odstrel divjih prašičev.
Več o APK je na voljo na spletni strani www.afriskaprasicjakuga.si

Nazaj

Prihajajoči dogodki