59. dan hmeljarjev

59. dan hmeljarjev

Delo organov KGZS, Hmeljarstvo  | 
59. dan hmeljarjev

Prireditev, ki je bila letos 8. avgusta, so organizirali Združenje hmeljarjev Slovenije, TD Braslovče in občina Braslovče. Organizatorji so se odločili, da so izvedli samo slavnostno sejo in še to na prostem, pod kozolcem, na tradicionalnem braslovškem prireditvenem prostoru.

 

Osrednje točke seje so bile slovo dotedanjega hmeljarskega para, predstavitev novega para in primopredaja starešin ter princes. Letošnji hmeljarski starešina Milan Lesjak iz Dobriše vasi je sprejel od do tedaj aktualnega starešine Vinka Zupanca simbol hmeljarstva – hmeljarskega mačka, katerega nosi na vseh prireditvah in hmeljarski prapor.

Nova hmeljarska princesa Teja Pustoslemšek iz Kaple je od prejšnje princese Janje Žagar sprejela miniaturni škaf, ki jo bo spremljal na vseh prireditvah. Na prireditvi je prejela tudi zlato verižico z zlato hmeljevo kobulico, ki je simbol slovenskih princes; pravzaprav to zlato kobulo hmeljarska princesa na svojih nastopih tudi predstavlja.

Uvodoma je na slavnostni seji zbrane nagovoril predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset, ki je med drugim poudaril, da je letošnje praznovanje zaradi korona virusa precej okrnjeno, sledil  je pozdravni nagovor župana  Občine Braslovče, Tomaža Žoharja in predsednika TD Braslovče Branka Ribizla. Zbrane so nagovorili tudi  podpredsednik KGZS Marjan Golavšek,  direktor ZKŠT Žalec Boštjan Štrajher,  direktor Instituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Žalec Bojan Cizej, poslanec v DZ Aleksander  Reberšek, taborski župan Marko Semprimožnik in drugi.

Irena Friškovec, specialistka za hmeljarstvo na KGZS-Zavod CE je predstavila značilnosti letošnje slovenske pridelave hmelja.

Posebnost letošnjega Dneva hmeljarjev pa je bila predstavitev lastne hmeljarske noše. O tem je nova hmeljarska princesa Teja Postoslemšek povedala:

»Združenje hmeljarjev Slovenije je že dlje časa imelo v načrtu  izdelavo lastnih hmeljarskih noš. V letu 2020 se je prvič sestala skupina za oblikovanje noše. Pavla Gostečnik, Simona Rojnik, Mateja Kramer, Irena Friškovec in Tea Pustoslemšek smo ideje prelile na papir ter izrisale skice za moške in ženske noše. V letu 2021 so se pričele priprave na izvedbo.

Ženska oprava vključuje belo bluzo z gumbi s kratkimi ali dolgimi rokavi, plisirano zeleno krilo poljubne dolžine ter rjavo ogrinjalo z našitkom hmeljske trte. Moška noša vključuje črne elegantne hlače, belo srajco z našitkom ali belo polo majico z našitkom ter brezrokavnik v dveh izvedbah – za mlajše ter starejše. V načrtu imamo tudi otroške obleke, da bodo lahko slovensko hmeljarstvo zastopale celotne družine. Želimo, da se v prihodnosti vse podrobnosti ter barvne kombinacije še bolj izpopolnijo, saj je v interesu, da se vsak v noši počuti udobno. V dizajnu so elementi zgodovine naše doline ter barve, ki ponazarjajo rodovitno zemljo ter hmelj«.     

Irena Friškovec, KGZS – Zavod Celje

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!