4440 štrudljev in nešteto nasmehov
Kmetijstvo in okolje, JSKS, Zbornica svetuje, Trženje in promocija, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje |
Ključne besede: Štrudeljfest, kmetijstvo, festival
Avtor: Tatjana Vrbošek
»Festival štrudljev je povezal obiskovalce iz vseh koncev Slovenije, razdelili smo 4.440 kosov štrudlja, kar je še enkrat več kot lani. Navdušeni smo nad zelo prijaznim odzivom kmetijskih svetovalk Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki so se zelo prijazno odzvale in pripomogle k uspešnosti festivala kulinaričnih doživetij, ustvarjalnosti, druženja in zabave,« pove glavna organizatorka dogodka Mojca Stražišar Šumar. Poudarja, da je cilj dogodka povezati celotno Slovenijo, da so prav članice društev kmečkih in podeželskih žena tiste, ki znajo pripraviti tiste res prave, najboljše štrudlje. Dogodek so obogatila številna društva kmečkih in podeželskih žena iz vse Slovenije - od Dobrepolja, Grosuplja, Trebnjega, Šentjerneja, Dolenjskih Toplic, Škofljice, Ribnice, Škocjana, Šentruperta, Krškega in Novega mesta pa vse do Ptuja. Kot primer kaj vse se da izvesti v enem dnevu, je izpostavila članice društva kmetic mestne občine Ptuj združile sodelovanje na Štrudeljfestu z obiskom Hiše kranjske čebele v Višnji Gori in obiskom Muzeja krščanstva na Slovenskem v Ivančni Gorici.
Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije dr. Jože Podgoršek je v nagovoru izpostavil pomen slovenskega kmetijstva in medgeneracijskega sodelovanja ter čestital kmečkim ženam in članicam podeželskih društev za pripravo odličnih štrudljev. »Štrudeljfest dokazuje, da je štrudelj več kot le sladica, je zgodba o tradiciji, povezovanju in srčnosti. Posebna zahvala gre kmetom, ki s svojo predanostjo pridelujejo najboljše sestavine, od jabolk, moke, mleka do medu,« je med drugim povedal.
In kaj so o dogodku povedali obiskovalci? Marjan z Ivančne Gorice je prišel, da podpre lokalne pridelovalce hrane in mojstrice peke štrudlja ter preveri, če je še tako dober, kot ga pomni iz otroštva. Dragica, ki je prišla z Ljubljane in obisk združila z obiskom prijateljev pravi, da štrudelj rada peče, da pa si želi izboljšati svoj recept in upa, da se ji na Štrudeljfestu porodi kakšna nova ideja in z njo preseneti domače. Desetletnemu Davidu je bil kos štrudlja, ki ga je pojedel »kar dober«, a bolj kot štrudelj ga je navdušila imenitna lesena piščalka, ki jo je kupil na stojnici lokalnega rokodelca, ki izdeluje košare in piščalke.
Štrudljev je bilo res veliko, od klasičnega jabolčnega do sodobnih, inovativnih kombinacij. Najboljši štrudelj ŠtrudeljFesta 2025 je po oceni komisije in končnem izboru s strani chefa Mojmirja Marka Šiftarja pripravila Joži Fajdiga. Najbolj inovativnega pa Anita Ramovš, ki je navdušila s kostanjevim štrudljem. Čestitamo!