30 let delovanja Kmečke izobraževalne skupnosti na avstrijskem Koroškem

30 let delovanja Kmečke izobraževalne skupnosti na avstrijskem Koroškem

Delo organov KGZS  | 
Med številnimi gosti so bili prisotni tudi predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS): član upravnega odbora KGZS Vincenc Otoničar, direktor zbornice Branko Ravnik ter direktor KGZS - Zavoda Kranj Mitja Kadoič.

Med številnimi gosti so bili prisotni tudi predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS): član upravnega odbora KGZS Vincenc Otoničar, direktor zbornice Branko Ravnik ter direktor KGZS - Zavoda Kranj Mitja Kadoič.

Čestitkam se pridružuje tudi KGZS

Ključne besede: zamejci

Ob 30-letnici obstoja je Kmečka izobraževalna skupnost (KIS) v petek, 16. novembra,organizirala jubilejno slovesnost v Kulturni dom v Pliberku. Na praznični prireditvi je predstavila poseben projekt: Novi zbornik »Naše kmetije / Unsere Bauernhöfe«.

Pod geslom »Vse v znamenju kmetijstva«, je Kmečka izobraževalna skupnost pretekli petek privabila v Pliberk celo vrsto gostov od blizu in daleč, da bi skupno praznovali 30-letnico njenega obstoja. Skozi večer je udeleženke in udeležence vsebinsko popeljala moderatorka in projektna sodelavka KIS, Olga Voglauer, ki je s pomočjo avdio-vizualnih posnetkov orisala raznoliko dejavnost in zgodovino KIS zadnjih 30 let.

»Prvih 30 let v človekovem življenju pomeni vstop v samostojno življenje. Doseči samostojnost je tudi osnovni cilj naše organizacije. Naše delo je pomoč kmeticam in kmetom, da ostanejo gospodarji in ne hlapci na svoji zemlji«, je v svojih uvodnih besedah povedal Miha Zablatnik, predsednik KIS. K uspešnemu, dolgoletnemu delovanju je KIS čestital tudi predsednik Državnega zbora RS, Dejan Židan, in poudaril, da sta prekomejno sodelovanje in gojenje prijateljskih vezi neprecenljivega pomena.

Knjižni projekt -  višek večera -  je bila predstavitev novega zbornika KIS »Naše kmetije/Unsere Bauernhöfe«, ki je  izšel v Mohorjevi založbi. Avtorica Olga Voglauer v knjigi opisuje kmečke strukture na južnem Koroškem, pomemben del knjige pa predstavljajo besedila, ki so bila objavljena na kmečkih koledarjih od leta 2008 do 2018. Vsebine dopolnjujejo slike predstavljenih domačih kmetij, ki so izbrane s posebno ljubeznijo do detajla.

»Knjiga »Naše kmetije/Unsere Bauernhöfe« naj bi nas pospremila na potovanju skozi tri čudovite doline in nam približala vsakdan in raznolikost dvojezičnih kmetij. V okviru knjige predstavljamo več kot 100 kmetijskih obratov ter njihove različne pristope in tradicije«, tako avtorica Olga Voglauer.

Poleg tega pa so na jubilejni prireditvi predstavili tudi Kmečki koledar za leto 2019, ki je izšel že dvanajstič. Tematsko je posvečene kmeticam, ki – velikokrat v ozadju – neutrudno skrbijo za uspešno delovanje kmetije in za udobno družinsko življenje. Zunanjo podobo jubilejnega koledarja je letos že sedmič oblikoval fotograf Tomo Weiss.

Service credo.gallery_translatable does NOT exist!  

Nazaj

Prihajajoči dogodki