28. akcija S kmetije za Vas

28. akcija S kmetije za Vas

Trženje in promocija, Gospodarjenje  | 
28. akcija S kmetije za Vas

Nagrajene kmetije Svenšek, Pri Kovačniku in Matk

Ključne besede: S kmetije za Vas, nagrade

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je v sodelovanju s tednikom Kmečki glas in spletnim portalom Agrobiznis, ki deluje v okviru časnika Finance, danes razglasila rezultate akcije S kmetije za Vas, v kateri je letos sodelovalo 13 kmetij.  Za zlato sončnico na področju pridelave in predelave se je potegovalo osem kmetij, na področju turizma in storitev pa pet kmetij.

Namen akcije je prepoznavanje dobrih kmetijskih praks. Kmetij, ki izvirno, dovršeno in uspešno tržijo lastne pridelke, izdelke ali storitve. Priznanje, ki ga pri tem kmetije prejmejo, predstavljajo potrditev smelih korakov, dobrih odločitev in uspešnosti v načrtovani poslovni dejavnosti. Komisija (Barbara Remec, Petra Šubic in Andrejka Krt) si je vse prijavljene kmetije ogledale in pri tem ocenjevala izvirnost, domiselnost, učinkovitost promocije in prodaje ter celostno podobo kmetije.

Izhodišča in poudarke akcije je predstavila predsednica ocenjevalne komisije Andrejka Krt s Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), ki je sodelovala v tričlanski komisiji, ki je na podlagi terenskega ogleda ocenila sodelujoče kmetije: »Akcija S kmetije za Vas je v zadnjih letih vključena v program javne službe kmetijskega svetovanja pri KGZS. Na podlagi ogleda kmetije in njenih dejavnosti, opravljenega razgovora z nosilci in člani kmetije ter preizkusa njihovih dobrot ali storitev, je komisija podelila zlati sončnici najboljšim kmetijam,« je povzela Krtova.

Prisotne so nagovorili predsednik KGZS Roman Žveglič, direktor ČZD Kmečki glas Tevž Tavčar, v imenu časnika Finance pa je spregovorila Petra Šubic.

Po videopredstavitvah kmetij je sledila razglasitev rezultatov. V kategoriji pridelava/predelava je prejela zlato sončnico kmetija Svenšek iz Sela pri Lovrenc na Dravskem polju, v kategoriji turizem/storitve je bila najboljša kmetija Pri Kovačniku iz Planice pri Framu, posebno priznanje za preplet tradicije z inovativnostjo pa je prejela kmetija Matk iz Logarske doline (opisi kmetij so v nadaljevanju).

Videopredstavitve kmetij so na Youtube kanalu ČZD Kmečki glas

OPISI KMETIJ

Zlata sončnica v kategoriji pridelava/predelava

Kmetija Svenšek

Boris Svenšek

Sela 21, 2324 Lovrenc na Dravskem polju oljarna.svensek@gmail.com

041 507 005

Na kmetiji Svenšek že vrsto let pridelujejo oljne buče. Mladi gospodar Boris se je ob prevzemu kmetije odločil pustiti dobro službo trgovskega potnika in osnovno kmetijsko dejavnost dopolniti z oljarno. Kmetija Svenšek obsega 30 hektarov obdelovalnih površin, manjši vinograd s šeststotimi trsi in gozd.  Boris pove, da je dohodkovno razmerje med prodajo lastnega bučnega in sončničnega olja v primerjavi s storitvijo stiskanja olja v povprečju primerljivo. V oljarni izvajajo usluge za širši krog oziroma k njim bučna semena v predelavo pripeljejo od povsod, kjer v Sloveniji pridelajo oljne buče. Inovativni in gospodarni Boris je veliko lastnega znanja vložil v stroje in opremo, in sicer od sejalnice, predelovalne opreme do polnilnice na kmetiji. Ravnokar je zaključil investicijo v novo strojno lopo, v kateri bo uredil sušilnico za bučna semena. Sušenje bučnih semen bo izvajal tudi kot storitveno dejavnost na kmetiji. »Novo sušilno linijo bom tudi sam izdelal, da si znižam stroške. Na razpise programa za razvoj podeželja ne kandidiram, ker bi mi vsaka investicija pomenila znatno višji strošek, kot bi lahko prejel nepovratnih sredstev. Lastno delo v teh razpisih ni dovolj ovrednoteno. Sam pa imam veliko tehničnih znanj in tako vse lahko prilagodim lastnim zmogljivostim,« je Borisov odgovor na vprašanje, ali za investicijska vlaganja koristi javna sredstva.

 Zlata sončnica v kategoriji turizem/storitve

Turistična kmetija  pri Kovačniku

Barbara Štern

Planica 9, 2313 Fram info@kovacnik.com

031 330 113

Kmetija Šternovih je svojo celostno podobo izdelala v prepletenosti rož s sredinskim simbolom črke »K«, ki označuje njihovo tradicionalno domače poimenovanje »Kovačnik«. Obisk te kmetije nas je prepričal, da začetna črka »K«  zaznamuje tudi njihovo Kmetijo s Krasoto pogleda, domačo Kulinariko na Krožniku in Karizmatično nosilko dopolnilne dejavnosti – turizem na kmetiji, Barbaro Štern. Poleg turizma na kmetiji imajo Šternovi še dovoljenja za izvajanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji za  predelavo mleka, predelavo mesa, predelavo sadja, predelavo zelenjave in zelišč ter predelavo gozdno-lesnih sortimentov oziroma storitev žaganja in skobljanje lesa. V delo na kmetiji je vpeta cela družina oziroma na kmetiji delajo kar tri generacije Šternovih. Na 36 hektarov veliki kmetiji je 12 hektarov obdelovalnih površin in 24 hektarov mešanega gozda. Redijo 40 GVŽ in pridelujejo zelenjavo, sadje, začimbe ter zelišča. Gostom tako ponudijo le doma pridelano in predelano hrano.

Cela domačija je personalizirana z motivom vrtnic. Zasajene nas pozdravijo pred domačijo, izvezene v spalnih in kopalnih prostorih, ročna poslikava pa krasi unikatno izdelane jedilne sete iz keramike. 

Na turistični kmetiji Pri Kovačniku turiste nagovorijo idilično, mirno, čisto domače okolje, izvrstna kulinarika, visoka kultura in higiena ter izrazito gostoljubje. Gostom rade volje predstavijo vse kulinarične recepte. Skrivnost ostaja le njihova posebnost, ki nosi pridih družinske tradicije. To je gibanca babice Angelce. Dobro razvit imajo pristop k trženju prek Bookinga, Instagrama, Facebooka, Messengerja in najbolj priljubljenega od ust do ust. Kot povedo, se številni gostje radi vračajo. Pridobljeno imajo oznako specializacije »Družinam z otroki prijazna turistična kmetija«.

Posebno priznanje za preplet tradicije z inovativnostjo

Kmetija Matk

Klemen Matk

Logarska dolina 21, 3335 Solčava klemen@matk.si

041 556 752

Kmetija Matk, na kateri kmetuje že sedma generacija, se razprostira na 1165 do 2200 metrih nadmorske višine. Obsega 25 hektarov obdelovalnih kmetijskih površin, pašnike, katerih 7 hektarov je planin,14 hektarov košnih površin in 200 hektarov gospodarskih gozdov. Ukvarjajo se tudi z dopolnilnimi dejavnostmi na kmetiji, in sicer turizmom na kmetiji, predelavo mleka, predelavo gozdno-lesnih sortimentov in v času koronakrize so pričeli še s proizvodnjo sladoleda iz ekološkega kozjega mleka, katerega trinajst odličnih okusov najdemo pod blagovno znamko MEEEKSI. Redijo slovensko avtohtono pasmo cikastega goveda, ker so te živali vajene muljenja trave na alpskih pašnikih. Imajo status ARK kmetije, na kateri poleg cikastega goveda redijo še jezersko-solčavske ovce, drežniške koze, krškopoljske prašiče, kranjske čebele in štajerske kokoši po ekoloških smernicah. Na ekološki način pridelajo tudi vrtnine, zelenjavo in sadje. Kmetija zagotavlja socialno varnost trem polno zaposlenim osebam. »V osnovi smo kmetje in zavedamo se, da moramo zaslužiti dovolj iz te dejavnosti in da so nam dopolnilne dejavnosti na kmetiji le pripomoček k boljšemu življenju. Odločitev, da kmetujemo ekološko, je zavedanje o nujnosti ohranjanja čistosti in rodovitnosti zemlje za prihodnje rodove,« pove gospodar Klemen Matk. Žena Janja pa dodaja: »Turisti pravijo, da z našo kmetijo in družino dihajo. Izredno hvaležni so tujci, ko vidijo naš način življenja. Vračajo se predvsem družine z majhnimi otroki. K nam prihajajo gostje iz celega sveta, celo iz Amerike, Singapurja, medtem ko bližnje turistične agencije (iz Evrope in Balkana) pripeljejo skupine na oglede kot primer dobre prakse.« Tu, na kmetiji Matk, je resničen raj za dušo in telo. Obiskovalec z lahkoto spusti vse zavore in napetosti vsakdanjika.

Opis ostalih sodelujočih kmetij

Turistična kmetija Forbar

Simeon Črešnar

Malahorna 23, 2317 Oplotnica domacija.forbar@gmail.com

051 202 388

Na 16 hektarov veliki kmetiji, ki se ukvarja s turizmom, živijo in pridno delajo tri generacije.

Njihova glavna kmetijska dejavnost je prireja mleka, za potrebe turizma pa se ukvarjajo z mešanim kmetijstvom. Na lokaciji stare hiše so zgradili nov objekt za turizem na kmetiji izključno iz lastnih sredstev in pri tem ohranili arhitekturno zasnovo stare hiše, značilne za tisto okolje. S turizmom so se pričeli ukvarjati leta 2016, v času epidemije covid-a19 pa so dejavnost razširili še na mlinarstvo. Kupili in obnovili so stari mlin na kamne, ki je danes privlačen tudi za organizirane oglede. Enostavne tradicionalne jedi s pridihom modernega časa, odličnih senzoričnih ocen, katerih surovina zraste oziroma se zredi na njihovi kmetiji, so razlog, da se k njim najavijo številne zaključene skupine. Posebnost so njihove jedi iz ajde. Kekse – linške oči in medenjake iz ajdove moke ter ajdove pokalice pakirajo v steklene kozarce za darilne namene, ajdove štruklje po lastni recepturi pa ponudijo kot desert. Sodelujejo z destinacijo Rogla Pohorje in turističnimi operaterji.

Skrbna in gospodarna družina ima tudi smele načrte za prihodnost, in sicer ureditev nastanitvenih kapacitet ter nakup še enega mlina za mletje drugih vrst žit. 

Kmetija Košec

Aljaž Košec

Brinska cesta 4, Ločica ob Savinji, 3313 Polzela

aljaz@kmetijakosec.si

041 878 135

Na kmetiji Košec se že tretja generacija ukvarja s pridelavo lešnikov in prašičerejo. Mladi gospodar Aljaž je sprejel izziv in se odločil urediti degustacijsko-prodajni prostor ter pridobil dovoljenje za izletniški turizem na kmetiji.  Od njive, hleva do krožnika in popotnice gostom nudijo trideset vrst izdelkov. Okusnim suhomesnatim domačim izdelkom ob bok stopajo lešnikovo maslo, hladno stiskano lešnikovo olje, bučni in sadni namazi, jabolčni krhlji ter jabolčni sok, moke in zdrobi, praline iz mlečne in temne čokolade ročne, butične izdelave. Vzorčna posebnost je novozgrajen objekt, v pritličju katerega poteka reja prašičev, v nadstropju je moderno zasnovan degustacijski in prodajni prostor s pridihom tradicije (ilovnati ometi), v zgornjem nadstropju pa predelovalni obrat in sušilnica mesnin. S košarico domačih dobrot »Okusi Savinjske doline« obiskovalcem ponudijo tudi izdelke sosednjih kmetij. Kmetija Košec je že pred časom razmislila, kako zagotoviti nič viškov in odpadkov hrane. Vso postrežbo gostom nudijo v grelnih posodah in na ta način si vsak vzame kar in kolikor želi, kar ostane, pa stranke v posodah odnesejo domov. V načrtih za prihodnost je ureditev prostora za avtodome, letne kuhinje za obiskovalce, izvajanje tematskih delavnic in štiri sezonske prireditve, ki bodo v ponudbi povezale lokalne kmetije.

Ekološka kmetija Vogelnik

Zvonko in Petra Potočnik

Zeleni Breg 17, 2390 Ravne na Koroškem petra.potocnik2011@gmail.com

041 364 964

Na ekološki kmetiji Vogelnik, ki leži na 732 metrov nadmorske višine na strmih bregovih, se Petra in Zvonko ukvarjata z rejo krav dojilj in kokoši nesnic ter pridelavo  tridesetih vrst zelenjave. Zelenjavo gojijo na prostem in v rastlinjaku, kar jim omogoča daljše pridelovalno obdobje. Postavitev pridelovalnih in predelovalnih aktivnosti je smiselno urejena, tako da jim omogoča stalno zaposlitev prek celega leta. Na kmetiji imajo dovoljenje za dopolnilne dejavnosti predelava in konzerviranje sadja in zelenjave, proizvodnja mesnih izdelkov, proizvodnja testenin, mlinarstvo in pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov energije. Vsi njihovi pridelki in izdelki so ekološko certificirani, saj želijo kupcem dati zagotovilo o kakovostni domači hrani. Večino pridelkov in izdelkov prodajo neposredno na kmetiji, po naboru kupcev pa eko zabojčke dostavljajo tudi na domove njihovih strank. Zanimivo je, da glavnino strank predstavljajo mladi in športniki, ki se zavedajo pomena uživanja kakovostne hrane. Njihov slogan je »Lokalno pridelane tradicionalne in sveže kmečke dobrote«.

Turistična kmetija Gartner

Matevž Gartner

Studor v Bohinju 3a, 4267 Srednja vas v Bohinju

matevz.gartner@gmail.com

031 346 763

Domače ime kmetije družine Gartner je Pr Odolneku. Matevž je kmetijo prevzel pred petimi leti in s pomočjo evropskih sredstev zgradil novo sirarno, manjšo trgovinico in prostor za izvajanje delavnic s prikazom sirjenja na tradicionalni način. Krave molznice in prašiče pasejo na dveh planinah. Sirjenje na planini izvajajo po tradicionalni naravni metodi iz surovega mleka brez dodanih kultur. V njihovi ponudbi obiskovalci lahko izbirajo med trdimi planšarskimi siri različnih okusov, težkih od enega do 30 kg, ki so dlje zorjeni in so bolj aromatičnega okusa. Letno naredijo tudi deset hlebcev po 100 kg za različne priložnosti, kot so sejmi in prireditve. Med mlečnimi izdelki so v ponudbi še albuminska skuta, maslo in sir mohant. Mohant je mehki, tradicionalni bohinjski tip sira, narejen po posebni tehnologiji, ki daje siru izrazito močan vonj in okus. Mohant je lokalna kulinarična posebnost, zaščitena na evropski ravni, po katerem je vse večje povpraševanja, saj je lažje  prebavljiv, ker so živalske beljakovine že razgrajene v aminokisline. V zimskem obdobju se pretežno posvečajo mesninam, od katerih izdelujejo zaseko, suhe klobase, suho meso, šunke, vratnike ... Obiskovalci si lahko na njihovi kmetiji tudi odpočijejo v treh lično izdelanih apartmajih. Mladi Matevž načrtuje obnovo kozolca, v katerem bo uredil muzej kmečkih orodij in sprejemno točko za degustacijske skupine, nato pa sledi še ureditev novega lastnega doma.

Na Kupčku

Saša Černalogar Mrak

Čekovnik 22, 5280 Idrija Sasa1.cernalogar@gmail.com

031 616 411

Na vrhu pobočja, kjer je stala tristo let stara domačija, si je Saša z družino uredila dom, v katerem velnes za dušo in telo doživijo številni tuji gostje. V apartma, ki ga oddajajo prek dopolnilne dejavnosti na kmetiji, sprejemajo samo pare in tem se posvetijo v celoti. Tu gostje lahko poleg prenočišča uporabijo še domač velnes in savno, zjutraj pa lahko poberejo sveža jajca in si skuhajo obrok iz sadja ter zelenjave, ki raste na vrtu, in zelišč s skalnjaka. Na njihovo željo jim Saša pripravi res okusno in lično postreženo domačo hrano po starih, tradicionalnih recepturah. Posebnost je hišna sladica, poimenovana po praprababici, »johana«. “Življenje je vedno bolj napeto, sploh v mestih pogrešamo tišino in mir. Tu si človek lahko oddahne, si odpočije in umiri svoje misli,” pove Saša. V okviru dopolnilne dejavnosti predelava sadja poskrbijo za ozimnico, pa tudi sicer se k zajtrku prilegajo okusni domači sadni in zeliščni namazi, sokovi in žganja za poživitev  ali prebavo. Ustvarjalnosti v turistični ponudbi Saši ne zmanjka, in kot tako so jo sprejeli za predavateljico za razvoj turizma na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled, Visit Postojna in na Ljudski univerzi Ajdovščina. V prihodnosti bodo razvili velnes dejavnost celostne ponudbe in terapije za boljše upravljanje posameznika z vsakdanjim stresom.

Ekološka kmetija Pri Dolencu

Tadej Dolenc

Pod goricami 15, 1351 Brezovica pri Ljubljani

druzina.dolenc@gmail.com

070 788 076

Univerzitetno izobražena zakonca Dolenc sta pred osmimi leti pustila »dobri« službi in pričela s kmetovanjem. Pri pridelavi oziroma v poljedelstvu   upoštevajo smernice biodinamičnega kmetovanja. Že pred tem sta se ukvarjala s čebelarstvom in tako jim pristop na trg ni predstavljal težav. Danes petčlanska družina s tremi šolajočimi otroki živi izključno od kmetijstva.  Na 5 hektarov veliki kmetiji pridelajo trideset vrst zelenjadnic, koruzo za zrnje, ajdo, krompir in oljne buče. Od leta 2020 se na kmetiji ukvarjajo tudi s predelavo zelenjave in sadja. Izdelajo petnajst vrst različnih izdelkov. Potrošniki se na njihovi kmetiji lahko oskrbijo tudi jajci iz ekološke proste reje kokoši na zunanjih površinah. Prodajajo na treh tržnicah: Ljubljana Vič, Brezovica in Vrhnika. Zanimivo imajo urejeno tudi samopostrežno trgovinico na domu, ki deluje po načelu zaupanja. Kupci si tu sami izberejo pridelke ali izdelke kmetije, jih stehtajo in plačajo. V času epidemije covida-19 je bil ta sistem zelo priljubljen za številne kupce. Dandanes glavnino kupcev predstavljajo športniki, ki se zavedajo, da morajo za optimalno vzdržljivost telesa poskrbeti tudi z optimalno kakovostno hrano. »Čas je zelo pomembna komponenta in pri biodinamiki najpomembnejša. Vse mora biti opravljeno v optimalnem času, da je pridelek vrhunske kakovosti po vseh senzoričnih lastnostih,« med drugim pove gospodar Tadej.                     

Kmetija Colnar

Janez Colnar

Lešnica 8, 8222 Otočec info@colnar.si

031 288 724

Obisk kmetije Colnar, ki se ponaša z vinogradniško-vinarsko tradicijo od leta 1408, ko je nastala prva zidanica, nas je presenetil s samimi presežki. Morda začnimo kar pri imenu Janez, ki ga prejme prvorojeni sin in naslednik kmetije skozi vse generacije od leta 1747. Na devetih hektarih vinogradov  pet kmečkih zavarovancev in štiri zaposlene osebe obdelujejo 90.000 trt ter nadalje poskrbijo za predelavo v vrhunska vina, dobro ime kmetije in odnose s kupci. Mladi gospodar Janez Colnar, ki je tudi aktualni kralj cvička, si je ob prevzemu kmetije postavil vizijo nič odpadkov. V letu 2022 je zgradil novo vinsko-emisijsko nevtralno klet. Predelajo in porabijo vse stranske proizvode pri predelavi vina in s tem prispevajo k trajnostnemu razvoju. Olje iz grozdnih pešk in izdelke iz grozdne moke gostje tako okušajo ob izvedeni degustaciji vin in ogledu kleti. Trenutno proučujejo postopke predelave ogljikovega dioksida, ki nastane pri fermentaciji alkohola, v sodo bikarbono za potrebe zaščite vinogradov. V vinski kleti imajo sodoben laboratorij za analizo grozdja, mošta in vina ter alkoholne fermentacije, ki v tridesetih sekundah lahko analizira šestnajst parametrov. V okviru kmetije ponujajo tudi turizem na kmetiji v čudovitem okolju sredi vinogradov, tako rekoč v stari zidanici, kjer se je njihova tradicija začela. Gospodaren in inovativen Janez Colnar in oče Janez Colnar ter stric Matjaž Colnar veliko eksperimentirajo, se stalno usposabljajo in uvajajo izboljšave, da bi čim bolj naravno dosegli najvišjo kakovost in trajnostnost.

Kmetija Slavec

Gregor Slavec

Knežak 111, 6253 Knežak gregor@kmetija-slavec.si

041 310 876

Ekološka kmetija Slavec je butik s široko ponudbo. V celoti je urejena za didaktično poučevanje s praktičnimi prikazi raznoterih kmetijskih opravil.  Tako si kmetijo čez leto ogleda veliko število vrtčevskih otrok, osnovnošolcev, dijakov in študentov, ki lahko izbirajo med desetimi različnimi programi. V želji, da razširi ponudbo na vse starostne skupine, je Gregor prek lokalne akcijske skupine pridobil sredstva Evropskega socialnega sklada in ustanovil socialno podjetje Zavod zelena pot ter pridobil potrdilo dementnim ljudem prijazna kmetija. Na tem področju ima Gregor še veliko smelih načrtov in verjetno ne bo minilo veliko časa, ko bomo o njem in njegovih dosežkih ponovno pisali, brali. Trenutno ima na kmetiji 44 dovoljenj za izvajanje dopolnilne dejavnosti in vse to je zmogel realizirati v slabih osmih letih, odkar se je odselil iz mestnega življenja ter prevzel opuščeno kmetijo. Njegova kmetija je postala ARK središče – status za vzrejo avtohtonih pasem. Na kmetiji redi krave cikaste pasme, drežniške in srnaste koze, jezersko-solčavske ovce, štajerske kokoši in čebele – kranjsko sivko. Vse živali na kmetiji so avtohtone slovenske pasme.  Dobro sodeluje z okoliškimi kmetijami, ki jih je povezal pri skupni prodaji. Inovativni mladi kmet Gregor Slavec pove: »Nobene kmetije ne jemljemo kot konkurenco, ampak kot prednost, da se med seboj izboljšujemo, dopolnjujemo, sodelujemo.« 

Turistična kmetija Rajšp

Angela Rajšp

Breznikova cesta 23, 2234 Benedikt apartmajirajsp@gmail.com

031 833 158

Družinsko turistično kmetijo Rajšp najdete v osrčju Slovenskih goric, na mirni lokaciji v objemu polj in gozdov. Na 32 hektarih pridelajo vso krmo za enajst plemenskih svinj, krave molznice  in teleta. Za lastne potrebe in potrebe turizma pridelajo sadje in zelenjavo, kar na kmetiji tudi predelajo v sokove, sadne namaze in vložnine. Kjer je nekoč stala zidanica, so na novo postavili hišo s tremi razkošnimi apartmaji. V spodnjih prostorih hiše se nahaja večja soba za druženja večjih skupin ob posebnih dogodkih ali pričakovanju novega leta. V času bivanja si turisti lahko sami kuhajo ali pečejo v zunanji krušni peči. Vse, kar pri tem potrebujejo, vse surovine, dobijo na domačiji Rajšp. Mnogi obiskovali se želijo tudi preizkusiti v kmečkih opravilih, kar jim je omogočeno pod budnim očesom Angelinega moža, sedaj že upokojenega gospodarja. Poleg tega nudijo izposojo koles za potepanje po sosednjih gričih in dolinah, urejeno otroško igrišče, brezplačni brezžični internet in zunanji bazen v poletni sezoni. Gostje prihajajo preko celega leta in statistika kaže, da je razmerje med domačimi in tujimi gosti v povprečju 20 : 80 v korist tujih gostov.

Kmetija Glavinič

Marko Glavinič

Vinski Vrh 6, 2275 Miklavž pri Ormožu

marko.glavinic@gmail.com

041 322 184

»Vinski raj Glavinič – resort na ekološki kmetiji na idilični lokaciji« je zapis na njihovi spletni stani. In res je. Ko se človek usede ob naravni bio bazen in okuša njihova vina, ta raj tudi doživi. Voda v bazenu je popolnoma naravna, brez dodanih kemikalij. Filtracija vode poteka preko sistema Hydro balance. Z drevesa ob bazenu v vodo padajo naravni lipovi cvetovi, ki vodo odišavijo in jo naredijo še prijetnejšo, mogoče tudi zdravilno. Ob bazenu se nahaja pet samostojnih lesenih hišk in ena z dvema apartmajema. Gostom so na razpolago prostor za piknike z zunanjo kuhinjo, lepo urejen degustacijski prostor, otroško igrišče in prostori za športne aktivnosti: nogomet, košarko in namizni tenis. Gostje se tu lahko srečajo tudi s kmetijskimi opravili, kot so trgatev, obiranje sadja, nabiranje zelišč. Poleg odličnih vin chardonnay, modri pinot, rumeni muškat, traminec, rose, šipon, modri muškat z mehurčki, peneče vino in muškat ottonel na kmetiji pridelajo in predelajo tudi bio sok aronije, domače čaje in bele grozdne rozine.

 _________________________________________________

Video posnetek celotne podelitve si lahko ogledate TUKAJ.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trženje in promocija

Podeželje v mestu Ljubljana 11. maj

11. 05. 2024 ob 08:00

Pogačarjev trg, Ljubljana

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije dogodke Podeželje v mestu že od leta 2005 pripravljamo z željo, da se gospodarji kmetij predstavijo prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane. Sporočilnost ponudbe s kmetij, njen odnos do okolja in tradicije ter njena kulturna in družinska identiteta je to, kar zanima in ceni sodoben potrošnik. Vabimo k sodelovanju!