Seneno kot pozitivno gibanje

Seneno kot pozitivno gibanje

Sporočila za javnost, Prireja mleka, Govedoreja, Trženje in promocija  | 
Predstavljeni so bili pogoji za certificiranje senenega mesa

Predstavljeni so bili pogoji za certificiranje senenega mesa

Čas je, da nekaj naredimo za svoje otroke, je sporočilo današnjega posveta KGZS na sejmu Agra, na katerem so predstavili certificiranje senenega mesa

Na današnjem posvetu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), ki je bil na sejmu Agra v Gornji Radgoni, so v okviru projekta EIP Seneno meso in mleko predstavili svoje pozitivne izkušnje tiste kmetije, ki jim seneno mleko in meso pomenita alternativno možnost za ohranitev prireje mleka in mesa na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Namen posveta in projekta je vzpostavitev celotne proizvodne verige in s sodobnimi prodajnimi pristopi zagotoviti dostojno ceno kmetijskih pridelkov in izdelkov.

V uvodnem pozdravu je Branko Ravnik, direktor KGZS, izrazil pričakovanje, da bo pridelava Senenega mesa in mleka v Sloveniji postala pozitivno gibanje, ki bo omogočalo obstanek in razvoj živinorejskih kmetij na območjih z omejenimi dejavniki za kmetovanje (OMD). Sicer pa je bilo bistvo današnjega posveta predstaviti merila za certificiranje senenega mesa. Kot je dejala Andreja Kolar z Inštituta za kontrolo in certifikacijo pri Univerzi Maribor, morajo kmetije, če želijo pridelovati in prodajati seneno meso, upoštevati pet osnovnih zahtev. Tako morajo biti živali v času rastne dobe na paši, prepovedano je krmljenje silažnih bal in koruzne silaže in prepovedano je krmljenje GSO rastlin in močnih krmil. Prav tako je treba pri zdravljenju z antibiotiki upoštevati dvakrat daljšo karenčno dobo, hkrati pa mora izdelek iz senenega mesa vsebovati vsaj 60% senenega mesa, da se lahko uporablja označba Seneni.

V nadaljevanju so partnerji v projektu dr. Janez Benedičič, Žiga Kršinar in Peter Apat predstavili svoje izkušnje pri sušenju sena ter pridelavi senenega mesa in mleka. Posvet je zaključil Peter Apat: »Odločitev za seneno pridelavo je bila čisto osebna odločitev, saj je čas, da naredimo nekaj za naše otroke in njihovo prihodnost.«

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri