Priporočilo glede menjave nosilcev kmetijskih gospodarstev

Priporočilo glede menjave nosilcev kmetijskih gospodarstev

JSKS, Zbornica svetuje, Gospodarjenje  | 
Priporočilo glede menjave nosilcev kmetijskih gospodarstev

Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS (MKGP) svetuje: »Menjava nosilcev kmetije naj se izvede le v primeru smrti, prijavljene višje sile zaradi nezmožnosti za delo ali zaradi kandidiranja na ukrep mladi prevzemnik.«

Ključne besede: Kmetijsko gospodarstvo, nosilci kmetij

V zvezi z porabo Evropskega kmetijskega jamstvenega sklada (EKJS) in Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), so avgusta 2018 predstavniki Evropske komisije izvedli revizijo pomoči na površino za leta zahtevka 2016-2018.

Ena izmed pripomb revizorjev se nanaša na izplačilo zahtevkov na površino na kmetijah, kjer se je nosilec zamenjal med oddajo zbirne vloge in izplačilom sredstev za posamezno shemo oziroma ukrep. Glede na mnenje revizije izplačilo ni dopustno, razen kadar je sprememba nosilca posledica višje sile (smrt, nezmožnost za delo zaradi bolezni, poškodb).

Čeprav revizijski postopek še poteka, MKGP poziva strokovne sodelavce na Upravnih enotah in Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, naj kmetom svetujejo, da menjavo nosilcev kmetije izvedejo le v primerih: smrti ali prijavljene višje sile, nezmožnosti za delo ali kandidiranja na ukrep mladi prevzemnik.

»Za vse ostale primere svetujemo, da naj v izogib morebitnim sankcijam ali zavrnitvi zahtevka, z menjavo nosilcev kmetije počakajo do izplačil zahtevkov, oddanih na zbirni vlogi za leto 2019,«sporočajo z direktorata za kmetijstvo na MKGP.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri