Predloga KGZS predstavljena na seji odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Predloga KGZS predstavljena na seji odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Kmetijstvo in okolje, Sporočila za javnost, Strokovni odbori  | 
Predloga KGZS predstavljena na seji odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Branko Ravnik in vodja sektorja za kmetijsko svetovanje pri KGZS Anton Jagodic sta na današnji 13. odprti seji odbora Državnega zbora RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je potekala na sejmu AGRA v Gornji Radgoni predstavila delo KGZS na področju digitalizacije v kmetijstvu ter podala predloga.

Ključne besede: kmetijstvo, digitalizacija

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na odprti seji na sejmu AGRA obravnaval eno samo točko, digitalizacijo v kmetijstvu in na podeželju ter pametnih rešitvah za kmetijstvo prihodnosti. Sklepov na tokratni seji niso sprejemali, so pa slišali predloga, ki ju je pripravila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije.

Prvi predlog pravi, da naj se Slovenija digitalno razvija kot celota. KGZS predlaga izdelavo akcijskega načrta o digitalizaciji v kmetijstvu, v katerem naj se definirajo vsi potrebni ukrepi, nosilci, roki in potrebna višina finančnih sredstev. Drugi predlog je pobuda, s katero KGZS opozarja na nujnost takojšnega vlaganja v digitalizacijo javnih služb v kmetijstvu. 

Na seji je bila tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec. Povedala je, da moramo delati postopno in načrtno ter najprej uporabnikom približati  uporabo sodobnih tehnologij. Digitalizacijo ministrica podpira, saj bi z njo olajšali birokratske postopke, dvignili produktivnost in s tem večjo konkurenčnost, kar bo kmetom prineslo boljši položaj. Opozorila je, da je treba ob tem vključiti kmete ter paziti, da bodo ukrepi sledili projektom.

Po besedah predsednika parlamentarnega odbora Franca Breznika želi biti odbor ambiciozen ter podpira nove tehnologije, ob tem pa pravi, da imamo v Sloveniji vrhunska podjetja, ki so pionirji v svetovnem merilu, in digitalno generacijo mladih, ambicioznih ljudi. Pri digitalizaciji smo najbolj v zaostanku na vladni in parlamentarni ravni, saj  sta prejšnji vladi  o tem veliko govorili, v praksi pa nista naredili skoraj ničesar, je še povedal Breznik.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri