Pred 2. festivalom slovenskih sirov

Pred 2. festivalom slovenskih sirov

Sporočila za javnost, Predelava živil živalskega izvora, Trženje in promocija  | 
Pred 2. festivalom slovenskih sirov

V prostorih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je danes, 25. septembra 2019, potekala novinarska konferenca Združenja kmečkih sirarjev Slovenije (ZKSS), na kateri so predstavili letošnji Festival slovenskih sirov, ki bo 1. oktobra 2019 na Brdu pri Kranju. Obenem so predstavili delo združenja na evropski ravni, saj je združenje pomemben in aktiven član evropske mreže kmečkih in malih sirarjev FACE.

»Zbornica podpira delo kmečkih sirarjev in s ponosom zre na vaše delo,« je uvodoma povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in poudaril dvig ugleda teh izdelkov med porabniki. Kmečki siri so tisti, ki danes zasedajo posebno mesto v gastronomiji in pridobivajo vrednost pri potrošniku. Če se lahko s čim pohvalimo, so to zagotovo siri, v katere je vneseno veliko znanja, truda in tudi prizadevanj. Siri so tista rešitev za ustvarjanje izdelkov z dodano vrednostjo, ki  bogatijo našo prirejo mleka in predvsem na zahtevnih pridelovalnih območjih omogoča življenje na kmetiji.

O festivalu

Prihajajoči festival je predstavil predsednik  ZKSS Milan Brence s kmetije Pustotnik iz Poljanske doline. Festival slovenskih sirov, ki ga ZKSS organizira drugič, bo potekal v torek, 1. oktobra 2019, med 12. in 19. uro. Pomembna novost letošnjega festivala je čas, namenjen predstavitvi potencialnim večjim odjemalcem (restavracije, gostilne, trgovine), torej poslovnim srečanjem. Za B2B srečanja bo namenjen čas med 10.00 in 11.30.

Ob 12. uri bo poleg premične planšarske sirarne na ploščadi pred kongresnim centrom potekalo slavnostno odprtje. Festival bo odprl državni sekretar dr. Jože Podgoršek. Prisotnost pa je tudi že potrdil predsednik Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Franc Breznik. Za festivalu primerno vzdušje bo poskrbela glasba dua Bakalina iz Čadrga, kraja, ki je znan po bogati sirarski tradiciji. Duo sestavljata Jani Kutin (glas) in Renata Lapanja (harmonika). Jani Kutin prihaja z ekološke sirarske kmetije Pri Križarju.

Letos bo svoje sire predstavilo trideset sirarjev, sodeluje pa tudi nekaj večjih mlekarn. Za prigrizke na osnovi sira in krompirja bo poskrbel chef gostišča Resje Jože Godec. Gostišče, ki se nahaja v Nemškem rovtu pri Bohinju, slovi po pripravi jedi iz lokalnih sestavin. Lansko leto je Jože Godec navdušil s pripravo mousse-a iz kozjega sira na ajdovem blinu. Kako pa bo razvajal obiskovalce letošnjega festivala, naj do 1. oktobra ostane skrivnost.

Osnovni cilj festivala je ozaveščanje porabnikov o prednostih in nasploh kakovosti kmečkih sirov ter spodbujanje k nakupu le-teh. Zato lahko rečemo, da je festival postal eden izmed najpomembnejših promocijskih orodij.

Že dolgo po smernicah

Irena Orešnik,  predstavnica ZKSS v upravnem odboru mreže FACE, je poudarila, da je za kmečke sirarje na prvem mestu varnost njihovih izdelkov. Ne glede na posebne načine predelave mleka na kmetijah, kot  so izdelki iz surovega mleka, uporaba bakrenih kotlov, sirarskih prtov, lesenih polic za zorenje, lastnih sirarskih kultur in drugih tradicionalnih metod, morajo biti izdelki  kmetij varni za prehrano. Vsak proizvajalec mora imeti vzpostavljen sistem vodenja varnosti živil, pri tem pa lahko izbere način, ki je njemu primeren. Tako imenovani sistem HACCP v kmečki pridelavi ni najprimernejši. Varnost živil je lažje zagotavljati z uporabo dobre higienske prakse.

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije je že leta 2005, takoj po v vstopu v EU, pripravilo Priročnik dobre higienske prakse za proizvodnjo mlečnih izdelkov in sirov na kmetiji kot alternativa sistemu HACCP, pripravljen pa je bil po francoskem vzoru. Leta 2009 je priročnik potrdila tudi Veterinarska Uprava Republike Slovenije (sedaj del UVHVVR). Priročnik lahko kot sistem vodenja varnosti živil uporabljajo registrirani in odobreni obrati na kmetijah in obrtni obrati pod pogojem, da so opravili predpisano izobraževanje, ki ga ZKSS organizira enkrat letno. V preteklih letih se je izobraževanja udeležilo prek 200 sirarjev in tako rekoč vsi priročnik tudi uporabljajo.

V letu 2017 je Evropska komisija objavila Evropske smernice dobre higienske prakse v proizvodnji obrtno izdelanih sirov in mlečnih proizvodov. Smernice je pripravila Evropska mreža kmečkih in obrtnih sirarjev FACE, sredstva pa je zagotovila Evropska Komisija. Smernice so potrjene v vseh državah EU. Njihova uporaba je prostovoljna. Sirarne si lahko izberejo tudi drugi sistem vodenja varnosti živil (npr. HACCP).

Združenje se je vključilo v Mrežo FACE leta 2017. Od takrat prek svojega predstavnika v upravnem odboru in preko članov delovnih skupin sodeluje v dejavnostih mreže FACE in odloča skupaj z drugimi člani o njegovih usmeritvah in prioritetah. Upravni odbor Mreže FACE se je letos julija prvič sestal v Sloveniji.

EU smernice so popolnejše

V primerjavi s slovenskim priročnikom so smernice EU popolnejše, saj vsebujejo tudi navodila glede nekaterih tveganj, ki jih slovenske smernice ne vključujejo (poleg mikrobioloških tudi fizikalna in kemična tveganja). Vsebujejo tudi vse potrebne analize tveganja pripravljene po načelih HACCP ter postopke v primeru neskladij. Podrobno obravnavajo tudi sledljivost ter postopek umika in odpoklica.

Smernice si lahko vsi sirarji brezplačno pridobijo na spletu in jih lahko začnejo že takoj uporabljati. Izobraževanje glede evropskih smernic ni obvezno, je pa zelo zaželeno.

Leta 2017 je mreža FACE pričela s projektom Teacheesy. Projekt je financiran v okviru programa Erasmus in je v zaključni fazi. Rezultat projekta so posamezna orodja, namenjena izobraževanju sirarjev. V projekt Teacheesy je vključeno Združenje kmečkih sirarjev Slovenije, orodja pa bodo prevedena tudi v slovenščino.

Združenje kmečkih sirarjev Slovenije je Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastline predlagalo, da v letu 2020 vsi sirarji, ki uporabljajo slovenski priročnik dobre higienske prakse,  preidejo na Smernice EU, saj so te popolnejše. Uprava se s predlogom strinja. Pretekle izkušnje Združenja z izobraževanjem sirarjev glede uporabe smernic kažejo, da je izobrazba sirarjev s tega področja izjemnega pomena. Ne glede na to, da uporaba smernic EU ne zahteva izobraževanja, bo ZKSS v letu 2020 povabilo na izobraževanje vse sirarje, ki danes uporabljajo slovenski priročnik.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri