Praznično oblečeni otroci in ljubki telički navdušili obiskovalce sejma AGRA

Praznično oblečeni otroci in ljubki telički navdušili obiskovalce sejma AGRA

Sporočila za javnost, Govedoreja, Trženje in promocija, Živinoreja, Živinoreja  | 
Praznično oblečeni otroci in ljubki telički navdušili obiskovalce sejma AGRA

Nedelja na sejmu AGRA je dan čebelarjev, dan gozdarjev in gozda, dan podeželske mladine, dan kmetijske tehnike, dan rejcev avtohtonih pasem živali in družinski dan. V organizaciji Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Pomurskega sejma je na prireditvenem prostoru sejma potekalo vodenje teličkov. 

Ključne besede: AGRA, govedoreja, vodenje teličkov, mladi in kmetijstvo

Gre za predstavitveno revijo teličkov, ki jih vodijo otroci. Letos je na njej sodelovalo štirinajst otrok starih od štiri do dvanajst let, predstavili so enajst teličkov. Praznično oblečeni otroci in ljubki telički so navdušili obiskovalce. 

»Na sejmu AGRA smo letos tretjič organizirali vodenje teličkov. Namen predstavitve je spodbuditi otroke, ki živijo na kmetiji in so v stiku z domačimi živalmi že od otroštva, da z vodenjem  predstavijo svoje teličke. Dogodek smo zasnovali z namenom promocije življenja na kmetiji in dela z živalmi. Otroci s kmetij radi sodelujejo, tekmujejo in so na svoje živali nadvse ponosni,« pove projektni vodja Pomurskega sejma Vesna Dajčman. »Naši sejmi so izobraževalne narave. Pri organizaciji sejemskega dogajanja se trudimo, da je  sejem motivacija za delo ter priložnost za predstavitev mladih  rejcev«. Poleg razstave avtohtonih pasem živali je novost letošnjega sejma vrtec malih živali. V njem lahko spoznamo različne pasme zajčkov, kokošk in nekaterih eksotičnih živali. Vrtec je namenjen otrokom, ti se lahko živalim približajo, jih pobožajo in vzamejo v naročje. 

Pobudnik in glavni organizator vodenja teličkov je strokovni tajnik za lisasto pasmo, zaposlen na KGZS – Zavoda Ptuj Jože Smolinger. »Na sejmih v tujini so tovrstna tekmovanja za otroke rejcev živali običajna in nadvse zanimivo tako za otroke kot živali. V Sloveniji smo se v dogovoru z inšpekcijskimi službami odločili, da teličke le vodimo. Kot nagrado za nastop vsi otroci prejmejo zlate medalje, vsi so zmagovalci. Naš cilj je, da znajo otroci pokazati s samozavestjo, da so kmetje. Ponos, ki ga jaz opazim med rejci govedi v tujini,« pravi Smolinger in še, da je navdušenje za sodelovanje med rejci govedi veliko.  Za teličke pa je na sejmu lepo poskrbljeno.

Mladi vodniki so imeli s svojimi telički precej dela, so pa zato toliko bolj zgovorni njihovi spremljevalci.  Ivan Pevec s Slomškove Ponikve je na vodenje teličkov prišel z mladimi prevzemniki kmetije in štirimi vnuki. »Naši otroci se zelo veselijo sodelovanja na tem dogodku. So navdušeni in sodelovanje jim pomeni dodaten motiv za delo z živalmi in kmetovanje. Naši otroci imajo živali zelo radi, še posebej teličke. Čim shodijo, so veliko v hlevu, prijateljujejo z njimi ter radi pomagajo. Na tekmovanje vodenja teličkov se zavzeto pripravljajo. Lani je tekmovanje zaradi prepovedi inšpekcije odpadlo, ker naj bi šlo za mučenje živali. Otroci so bili zelo razočarani. Sam menim, da to ni bilo prav. Veste, živali so zelo rade v družbi in so vesele, če se kdo igra z njimi,« pravi Pevec.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri