Podpisan sporazum za izboljšanje položaja prašičereje

Podpisan sporazum za izboljšanje položaja prašičereje

Delo organov KGZS, Sporočila za javnost, Prašičereja, Trženje in promocija  | 
Podpisan sporazum za izboljšanje položaja prašičereje

Danes je  Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije organizirala v sodelovanju z Slovensko zvezo prašičerejcev tradicionalno srečanje rejcev prašičev, na katerem so podelili priznanja najboljšim rejam, se seznanili z nekaterimi strokovnimi temami, ob koncu pa so deležniki podpisali Sporazum s ciljem revitalizacije slovenske prašičereje.

Namen Sporazuma, ki so ga podpisali Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Slovenska zveza prašičerejcev, Zadružna zveza Slovenije, GIZ mesne industrije, GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ter Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je revitalizacija prašičereje in krepitev celotne verige oskrbe s prašičjim mesom ter zagon sheme Izbrana kakovost Slovenija za prašičje meso. Ob podpisu je predsednik KGZS Cvetko Zupančič povedal, da bo sporazum pokazal, koliko smo sposobni sodelovati in da verjame, da bo, če bo volja vseh podpisnikov, ta prispeval k izboljševanju položaja panoge.

Sporazum predvideva, da se do konca leta vzpostavi vzdržen model slovenske borze s prašičjim mesom. Model bo dolgoročno ohranjal ekonomsko stabilnost in strateško razvijal prirejo slovenskega prašičjega mesa.  Sporazum predvideva povečanje staleža plemenskih svinj za 3.500 plemenskih svinj oziroma 190.000 v Sloveniji rojenih, vzrejenih in zaklanih prašičev.

MKGP se je zavezal, da bo prašičereja opredeljena kot strateška panoga, da bo prek SKP in drugih finančnih ukrepov podprl prašičerejo, da bo spodbujal razvojno naravnane rejce in da bo okrepilo nadzor nad prometom z mesom, ki bo vključeval predvsem kontrolo masnih bilanc. 

Priznanja najboljšim rejam

Strokovni svet Priznane rejske organizacije za prašiče ter Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - Priznana rejska organizacija za prašiče sta danes na sejmu najboljšim rejam podelili priznanja za vzrejna središča in vzorčne kmetije ter priznanja za dolgoletno sodelovanje.

Za vzrejna središča se podelili naslednja priznanja:

ZLATO PRIZNANJE Marcel Galunder, VERŽEJ;

SREBRNO PRIZNANJE Simon Kuzmič, ROGAŠEVCI;

BRONASTO PRIZNANJE Milena, Andrej Vauhnik RAČE;

Za vzorčne kmetije se podelili naslednja priznanja:

ZLATO PRIZNANJE Štefan Brumec, SLOVENSKA BISTRICA;

SREBRNO PRIZNANJE Boštjan Slavič, SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI;

BRONASTO PRIZNANJE Darko Matjašič, VITOMARCI;

Priznanje za dolgoletno sodelovanje se podelili kmetijama KUZMIČ, ROGAŠEVCI in JURATOVEC, SROMLJE.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri