Plačila e-računov za kmečke zavarovance

Plačila e-računov za kmečke zavarovance

Zaposlitev in sociala  | 
Gre za novost, ki predstavlja enostavnejši ter finančno ugodnejši način plačila prispevkov.

Gre za novost, ki predstavlja enostavnejši ter finančno ugodnejši način plačila prispevkov.

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) je z mesecem septembrom 2019 za osebe, ki so v socialna zavarovanja vključene kot kmetje (kmečki zavarovanci) ter osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic (nosilci dopolnilnih dejavnosti, ki niso kmečki zavarovanci) vzpostavil sistem plačevanje prispevkov za socialno varnost preko e-računa.

Nov način plačila prispevkov bo omogočen od obračunskega obdobja za mesec september dalje in bo omogočal enotno plačilo za vsa tri socialna zavarovanja hkrati (pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za starševsko varstvo). Opozarjamo pa, da uvedba e-računa ne vpliva na dolžnost posameznika glede pregledovanja, spreminjanja in potrjevanja obračunov prispevkov za socialno varnost.

V povezavi s slednjim še vedno velja, da mora posameznik (oziroma od njega pooblaščena oseba – računovodja) od 10. do 15. dne v mesecu z vpogledom v sistem e-Davki pregledati, vnesti morebitne spremembe in potrditi predizpolnjen obračun za prispevke za socialno varnost.

V primeru, da FURS ne odloži predizpolnjenega obračuna v e-Davke, pa ga morajo izpolniti sami. V kolikor niste vešči uporabe e-Davkov, se lahko za pomoč pri pregledu in izpolnjevanju obračuna obrnete tudi na najbližji davčni urad, in sicer najkasneje do 5. dne v mesecu.

Gre torej za novost, ki predstavlja enostavnejši ter finančno ugodnejši način plačila prispevkov. Hkrati pojasnjujemo, da posameznik,  v primeru prijave na e-račun, ne bo več prejemal plačilnih nalogov  oziroma SMS obvestil.

Več o novosti ter o načinu prijave na e-račun lahko preberete 

TUKAJ

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri