Osebno dopolnilno delo nekoliko dražje

Osebno dopolnilno delo nekoliko dražje

Zbornica svetuje, Zaposlitev in sociala  | 
Ponovno se pričenja čas sezonskih konic, ko kmetije potrebujejo dodatno delovno moč. Avtor: www.freepik.com

Ponovno se pričenja čas sezonskih konic, ko kmetije potrebujejo dodatno delovno moč. Avtor: www.freepik.com

Nova višina zneska vrednotnice

Ponovno se pričenja čas sezonskih konic. To je čas, ko kmetije potrebujejo dodatno delovno moč. Na kmetijah, ki niso organizirane kot pravne osebe (npr. d.o.o.) ali kot samostojni podjetniki posamezniki, je za občasna kmetijska opravila mogoče pomoč poiskati tudi pri izvajalcih osebnega dopolnilnega dela.

Priglasitev osebnega dopolnilnega dela

Fizična oseba, ki želi delo opravljati, se mora pred pričetkom priglasiti za opravljanje. To stori prek spletnega portala AJPES ali osebno na upravni enoti, ki zanj opravi priglasitev. Ob priglasitvi se posamezniku dodeli zaporedna številka, izda obvestilo ter se ga uvrsti na seznam oseb – izvajalcev osebnega dopolnilnega dela. Seznam vsebuje podatke o osebnem imenu posameznika, vrsti osebnega dopolnilnega dela, zaporedni številki posameznika in kontaktne podatke (telefon ali e-naslov).

Več o postopku registracije osebnega dopolnilnega dela si lahko preberete na spletnih straneh KGZS.

Opravljanje osebnega dopolnilnega dela in vrednotnice

Naročnik dela - kmet iz seznama izbere izvajalca, ki bo pri njem izvajal občasno pomoč pri kmetijskih opravilih. Kmet zanj pred začetkom dela kupi vrednotnico. To stori neposredno na upravni enoti ali pa zahtevek za vrednotnico vloži prek portala e-uprava na predpisanem obrazcu. Vrednotnica, ki jo morajo kmetje kupiti, če za občasno pomoč pri kmetijskih opravilih najamejo osebo preko osebnega dopolnilnega dela od 1.4.2018 dalje znaša 9,48 evra za koledarski mesec dela. S tem so pokriti prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno zavarovanje, torej tisti, ki jih mora kmet, skladno z zakonodajo, za izvajalca osebnega dopolnilnega dela plačati, če ta delo na njegovi kmetiji opravlja na tej podlagi.

Več o postopku nakupa vrednotnice, si lahko preberete na spletnih straneh KGZS.

Izdaja računov

Po opravljenem delu izvajalec kmetu izda račun. Račun mora biti izdan v dveh izvodih. Izdani računi so podlaga za pripravo polletnega poročila o dohodku in mesečne napovedi za akontacijo dohodnine, za oddajo katerih je zadolžen izvajalec dela in ne kmet. Za račune, izdane na podlagi osebnega dopolnilnega dela, ne veljajo pravila “vezane knjige računov”!

Omejitve glede dohodka

Prihodek izvajalca v posameznem polletju koledarskega leta ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v Republiki Sloveniji v preteklem koledarskem letu. V letu 2018 tako v posameznem polletju prihodek izvajalca ne sme presegati 3.186,00 evrov.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri