Odprtje sejma nove generacije - AGRA 2019

Odprtje sejma nove generacije - AGRA 2019

Sporočila za javnost, Trženje in promocija  | 
Odprtje sejma nove generacije - AGRA 2019

»Za Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije je vsaka kmetija pomembna,« je povedal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič na današnjem odprtju 57. sejma AGRA v Gornji Radgoni.

»Kmetija ne sme biti dediščina, ampak izročilo. Tako je pomembna pravična in ciljno usmerjena notranja razdelitev sredstev za kmetijstvo ter razum pri prenosu znanja. Zato morajo biti razpisi programa razvoja podeželja preprosti, razumljivi in ciljno naravnani«, je poudaril Zupančič. Spregovoril je tudi o pomenu digitalizacije v kmetijstvu: »Sodobne tehnologije so trenutno dostopne določenemu delu kmetijstva, potrebno je biti razumski do tistih, ki so glede tega počasnejši, finančno šibkejši, in seveda poskrbeti, da se znanje prenaša do uporabnikov«.  

Brez kmetij ni kmetijstva, brez kmetijstva ni hrane in brez hrane ni Slovenije, je razmišljal predsednik vlade RS Marjan Šarec. V svojem nagovoru je izpostavil pomen pravočasnega prevzema kmetij, ko je med mladimi še volja. Pa tudi, da delati na kmetiji in hoditi v službo ni prihodnost za slovensko kmetijstvo. Kmetije morajo biti organizirane tako, da omogočajo delovna mesta in primerno življenje. Živimo v času sprememb in digitalizacije, ki prinašajo vrsto sprememb tehnologije pridelave v smeri trajnostnega kmetijstva. Kar se tiče aktualne problematike previsoke populacije volkov in medvedov, je poudaril, da jo je treba spraviti na sprejemljivo število in na določenih območjih omogočiti sobivanje. »Vse probleme bomo rešili, a ne čez noč,« je zaključil ter odprl sejem z besedami: »Danes je lep dan, AGRA je dobila domovinsko pravico za celotno Slovenijo.«

Sejem AGRA je letos obiskal evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Phil Hogan, ki je poudaril pomen kmetijskih sejmov za predstavitev pridelkov in izdelkov s kmetij ter čestital Sloveniji za pridobitev naziva Evropska gastronomska regija 2021. Na omenjene strahove kmetov glede zmanjšanja sredstev skupne kmetijske politike za kmetijstvo je poudaril, da je 96 % sredstev že zagotovljenih. Prav tako bo nova skupna kmetijska politika usmerjena v spodbudo mladih ter novih tehnologij, ki omogočajo varovanje krajine in trajnostno kmetovanje. Obenem je pohvalil koncept pametnih vasi, podan s strani slovenskih predstavnikov evropskega parlamenta. Na koncu pa se je zahvalil in izrazil visoko spoštovanje vsem kmetom ter izrazil svoje osebno prizadevanje za zaščito primarnega pridelovalca.

O konfliktu med mestom in podeželjem pa je spregovorila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS Aleksandra Pivec. Pri tem je navedla, da je v Sloveniji 3/4 površin podeželskih območij: »Slovenije brez podeželja ni, na to dejstvo politična in druga javnost rada pozabi«. »Tako je pomembna vloga kmetov kot pridelovalcev hrane in varuhov naravnih virov,« je povedala in dodala, da se kmetov ugled v družbi počasi dviguje. »Domače postaja vedno bolj cenjeno, a vsi se zavedamo, da kmetu ni lahko.« Izpostavila je še novo resolucijo kmetijstva, ki jo pripravlja ministrstvo. »Z njo se bo kmetijstvo okrepilo, dobilo večjo družbeno vlogo in ga naredilo bolj ekonomsko zanimivega. A prenova mora biti v sozvočju z kmeti, zato pri soustvarjanju skupne prihodnosti vabimo prav vse in vsakega od vas,« je povabila k sodelovanju ter poudarila usmerjenost k prenosu kmetij na mlade ter prenosu znanja, kar je ključno za razvoj in sobivanje na podeželju. »Zavedamo se pomena lastne pridelave hrane, samooskrba je med prednostnimi nalogami. Želimo si takšnega kmetijstva, ko kmet ne bo tako odvisen od podpor kot danes. Kmet si zasluži potrebne in stabilne prihodke, od dela pa mora dobro živeti. Letošnja predstavitev na sejmu je področje varne hrane in ozaveščanje pomena vseh deležnikov v verigi preskrbe s hrano. Če bo v naši verigi odpovedal en sam člen, se bo ta pretrgala. Potrebne so spremembe v zavedanju, mišljenju in dejanjih,« je zaključila.

Lepo vabljeni, da obiščete razstavni prostor Kmetijsko gozdarske zbornice na sejmu AGRA 2019 v hali B. Več o dogajanju tukaj.

Več o dogajanju na sejmu AGRA 2019 najdete tukaj. 

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri