Nova vlada, stare težave

Nova vlada, stare težave

Delo organov KGZS  | 
Nova vlada, stare težave

Na 14. seji sveta KGZS – OE Ljubljana prisotna tudi ministrica Pivec

Na seji KGZS - Območne enote Ljubljana, ki je bila v petek, 12. oktobra, v prostorih občine Komenda, so največ pozornosti člani sveta namenili pripravi sprememb prihodnje Skupne kmetijske politike (SKP), hkrati pa opozorili tudi na vrsto težav, ki tarejo kmete s tega območja. Tako je predsednik sveta Janez Beja še enkrat opozoril, da kmetijska in gozdna zemljišča ne smejo biti obdavčena v prihajajočem zakonu o obdavčitvi nepremičnin, saj kmetje za obe zemljišči že plačujejo katastrskih dohodek. Temu je potrdil tudi predsednik KGZS Cvetko Zupančič, in sicer da so stališča zbornice glede tega nespremenjena in da pričakuje od ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da bodo zbornična stališča oziroma interese kmetov zastopali tudi v vladi. Ministrica se je strinjala z obema in potrdila, da so to tudi uradna stališča ministrstva.

Sicer pa je Zupančič omenil zagate pri opredelitvi pojma »pravi kmet«, saj se zbornica boji, da bi bilo to potem odločilno pri razdelitvi sredstev, še posebej, ker Evropska unija napoveduje zmanjšanje sredstev za kmetijstvo. Tako se lahko zgodi, da bodo brez dodatnih sredstev ostala prav male kmetije na odmaknjenih področjih, kar bi zanje pomenilo propad. Tega pa si država ne sme privoščiti, saj prav te kmetije skrbijo za poseljenost, urejenost in kulturno dediščino našega podeželja. S tem se je strinjal tudi Beja in pozval ministrico, da naj v njenem mandatu vsaj ohrani obseg kmetijskih površin.

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je pozdravila tovrstne razprave o prihodnji SKP, ki jih na terenu opravlja zbornica, saj bodo le tako dobili enotno stališče slovenskega podeželja o napovedanih spremembah. To bo tudi osnova za pripravo pravega oziroma ustreznega predloga, ki nam bo vsem v korist. »Če namreč kmet ne bo zadovoljen s spremembami, bo to pomenilo, da nismo dobro opravili nalogo. Izkoristiti namreč moramo priložnost, da bomo lahko v večji meri ustvarili svojo kmetijsko politiko oziroma strategijo in temu primerno prilagodili kmetijske ukrepe,« je še dodala Pivčeva.

 

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič se je kasneje skupaj z ministrico in člani sveta KGZS - OE Ljubljana udeležil odprtja sejma v Komendi, kjer je v nagovoru zbranim pozval vlado, da naj zagotovi dobre pogoje za kmetovanje in ustrezno plačilo za pridelke.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri