Na Podeželju v mestu o ribah in zgodbah imen kmetij

Na Podeželju v mestu o ribah in zgodbah imen kmetij

Trženje in promocija, Dopolnilne dejavnosti, Gospodarjenje  | 
Na Podeželju v mestu o ribah in zgodbah imen kmetij

V soboto, 5. oktobra, bo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani še enkrat zaživelo Podeželje v mestu. Dogajanje bo namenjen predstavitvi Združenja turističnih kmetij Slovenije ter v Sloveniji gojenim sladkovodnim in morskim ribam ter školjkam. Dejstvo je, da so ribe dokaj hitro pokvarljivo živilo, zato je predvsem lokalno vzrejena riba tista, ki zagotavlja kratko prehransko verigo in s tem visoko kakovost živila. Več o projektu ocenjevanja ribjih izdelkov lahko preberete tukaj.

Ključne besede: Podeželje v mestu, Kmetijstvo, Trženje, Promocija

Kot vedno dogodek Podeželje v mestu prinaša možnost spoznati gospodarje kmetij. Nadvse zanimive sogovornike, ki radi povedo zgodbo svoje kmetije ter s ponosom predstavijo izdelke, v katerih se prepleta tradicija in inovativnost ter je vanje vloženega veliko truda. Že samo zgodbe imen njihovih kmetij so zanimive.

Dogodki Podeželje v mestu so tradicionalno dobro obiskani in v Ljubljani pestro ponudbo pridelkov in izdelkov slovenskega podeželja – mesnih, mlečnih in krušnih izdelkov, vin, olj, marmelad, sokov in zelenjavo – običajno predstavlja okoli 40 kmetij. Na stojnicah se predstavljajo vrhunski izdelki, katerih kakovost dokazujejo tudi priznanja Dobrote slovenskih kmetij. Odličja, ki zagotavljajo vrhunskost kulinaričnega izdelka.

Udeležba mladih daje upanje

Z mlečnimi in mesnimi izdelki se je konec avgusta na Podeželju v mestu prvič predstavila kmetija Vučji ogrizek iz Bele krajine, na kateri kmetujeta mlada prevzemnika Izidor in Manca. Ime je kmetija dobila po predniku, ki je branil ovce pred tropom volkov. Volk mu je odgriznil uhelj in del lica, zato so ga domačini klicali Vučji ogrizek. »Bil je prijeten dan, zadovoljen sem s predstavitvijo in prodajo. Bilo je veliko turistov, ki so nad Slovenijo navdušeni, in upam, da sem jih uspel navdušiti tudi za obisk Bele krajine. Vsekakor so bili navdušeni nad okusom izdelkov naše kmetije, ki sem jo pozimi prevzel od očeta ter letos priglasil dopolnilno dejavnost predelave mesa in mleka,« je dogajanje na stojnici zadovoljno povzel Izidor Grabrijan.

Z Vučje vasi s Križevcev pri Ljutomeru sta se prav tako prvič predstavljala simpatična Matej in Ines Osterc. »Še nisva mlada prevzemnika, sva pa mladoporočenca. Se pa o prenosu kmetije pogovarjamo in ga bomo najverjetneje izpeljali prihodnje leto,« sta povedala in razložila, od kod ime kmetije Grily Naturae. »Pri nas se grilek reče čričku in grilek je ime, ki se je v mladosti prijelo mojega očeta. Imamo kmetijo s prašiči, na pobudo moje soproge pa sem pred leti posadil ekološki nasad s 1.400 sadikami sivke. Trenutno oba hodiva v službo, verjetno pa bom čez čas jaz ostal na kmetiji in razširil pridelavo. Prioriteta kmetije je prašičereja, sivka je bila bolj hobi, ki je prerasel v dopolnilno dejavnost. Imamo destilarno in razvili smo že kar nekaj izdelkov. Na vse smo zelo ponosni, morda najbolj na milo, ki je narejeno po nadgrajeni recepturi babice, ter balzam za ustnice, ki je moj proizvod. Po izobrazbi sem namreč magister varne hrane ter diplomant biosistemskega inženirstva,« povzame zgodbo kmetije z vizijo Matej.

Podeželje – zibel rokodelstva in kulture

Poleg res zanimivih gospodarjev kmetij je bilo zadnje Podeželje v mestu obogateno s poučnimi delavnicami članic in člana Društva rokodelcev – Rokodelskega centra Moravče, ki s spretnimi rokami povezujejo znanja preteklosti s sodobnostjo. Prav posebno vzdušje in pridih kulturne zapuščine podeželja so z glasbo in plesom ustvarjali člani Folklornega društva Groblje.

Poseben čar je zadnjemu Podeželju v mestu dajala izjemna glasba. Podeželje v mestu je gostilo Rožni festival etno vokalnih skupin iz Latvije, Hrvaške, Italije in Slovenije, ki izvajajo ljudsko glasbo. Festival je potekal pod okriljem Zavoda Fletno in vokalne skupine Prisrčnice, ki skupaj obujata stare običaje, ohranjata kulturno dediščino in skrbita, da ljudska pesem ne gre v pozabo.

Podeželje v mestu bo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani ponovno zaživelo v soboto, 5. oktobra. Lepo vabljeni, da nas obiščete na informacijski stojnici Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije!

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri