Inovativni mladi kmet 2019 je Igor Paldauf

Inovativni mladi kmet 2019 je Igor Paldauf

Sporočila za javnost, Trženje in promocija  | 
Inovativni mladi kmet 2019 je Igor Paldauf

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) sta včeraj na 12. izboru Inovativna mlada kmetica / Inovativni mladi kmet razglasili zmagovalca izbora. Zmagovalec izbora je Igor Paldauf iz Vučje vasi.

Kmetija Paldauf je poljedelsko-živinorejska in je v postopku preusmeritve v ekološko pridelavo in prirejo krškopoljskih prašičev, ki bodo služili predelavi v lokalne, suhomesnate proizvode najvišje kakovosti in za prodajo svežega mesa. Kmetija je tudi poljedelsko usmerjena s kolobarjem poljščin za krmo prašičev, žit, oljnic, konopljo. Dovolj velik delež žit v kolobarju vzpostavlja pogoje za mlinarstvo (na kamen), sprotno mletje žit in opravljanja uslug za druge kmetije predvsem za mletje in luščenje žit. Na lastni kmetiji Igor razvija blagovno znamko BeEko, vodi oglede svoje kmetije, ponuja degustacije, organizira otroške delavnice na kmetiji. Igorjev cilj je čim bolje razviti skupno prodajo na potrošniku čim bolj dostopen način in obenem dobro poskrbeti za prepoznavnost nove, skupne blagovne znamke.

Za naziv Inovativnega mladega kmeta se je letos potegovalo osem kandidatov. Poleg zmagovalca so sodelovali še Marko Cesar iz Radvanj, Bojan Firbas iz Cogetincev, Blaž Lečnik iz Šentjanža pri Dravogradu, Miloš Majcen iz Šentjanža, Matija Mohorič iz Starega trga pri Ložu, Tilen Soklič iz Zgornjih Gorij in Katja Temnik iz Žič.

__________________________________________________________________________

Strokovna komisija v sestavi Anja Mager, Slavica Gašparič, Jan Mehak, Franci Sterle in predsednica Jožica Vodopivec Rozman je pri kandidatih ocenjevala inovativnost ideje, trajnost projekta, vključenost vidika zaščite okolja, vpliv na lokalno skupnost in podeželsko območje, napoved ekonomskega učinka in tržno usmerjenost kmetije. Kandidati so se izkazali s svežimi idejami, ki njihovim kmetijam dajejo dobro podlago za nadaljnji razvoj. S svojimi pristopi in prijemi dokazujejo, da so v kmetijstvu številne poslovne priložnosti, le idejo in pogum je treba imeti.

Cilj tekmovanja je odkrivati in spodbujati inovativnost pri mladih. KGZS in ZSPM s tekmovanjem širita in poglabljata znanje mladih nosilcev in nosilk kmetijskih gospodarstev, preverjata praktično usposobljenost mladih kmetic in kmetov ter jih spodbujata k nadaljnji inovativnosti. Namen tekmovanja je tudi popularizirati kmetijstvo in podeželje, spodbujati pozitivno tekmovalnost in druženje med mladimi.

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

Odpri/zapri