Podeželje v mestu Ljubljana - vrtiljak okusov in doživetij
Tip novice: Trženje in promocija | Objavljeno: 18. 09. 2023 | pvm, PVM, Pogačarjev trg, LjubljanaDatum: 23. 09. 2023 ob 08:00
Podeželju v mestu Ljubljana bo ponovno zaživelo v soboto, 23. septembra. Na Pogačarjevem trgu se bo prodajalo in kupovala, pelo in klepetalo.
S ponudbo svojih pridelkov in izdelkov se bodo med 8. in 14. uro predstavljale slovenske kmetije. Med njimi boste našli pridelovalce Ptujskega lüka, avtohtone sorte čebule, ki je na trgu Evropske unije zaščitena z geografsko označbo ter vse bolj prepoznavnega slovenskega česna. Srečali boste pridelovalce lešnikov in različnih semen, ki jih kmetje predelajo v izjemna olja in namaze. Nekateri med njimi nosijo priznanja Dobrote slovenskih kmetij.
Kramljali boste s pridelovalci zelišč, ki radi razkrijejo čarobne učinke tradicionalnih pripravkov ter spoznali rejce z mlečnimi in mesnimi izdelki. Za tiste, željne novih ostrih okusov, pa s pridelovalci razkrivali skrivnosti pekočega čilija in slovenskega gina.
Na stojnici Združenja turističnih kmetij Slovenije boste našli katalog s ponudbo družinskih kmetij, ki jih lahko obiščete med počitnicami, na izletu ali ob družinskem praznovanju. Turistične kmetije so različne, a podobne v želji, da njihovi gospodarji gostoljubno odprejo vrata svojih domov ter ljubiteljem podeželske tradicije in aktivnega oddiha v naravi pričarajo domačnost in nepozabna doživetja.
Program z ljudsko glasbo in plesom se bo pričel ob 10. uri. Ljudske napeve bodo igrali in upodabljali člani Folklorne skupine Groblje pod umetniškim vodstvom Nevenke Unk Hribovšek. Oblečeni v kostumih iz obdobja od 1860 do 1900, bodo obiskovalce popeljali v živahno in veselo plesno zgodbo gorenjskih delovnih plesov. Dogodek bo moderiral Franci Peternelj.
V sodelovanju z Lisztovim inštitutom se bodo predstavili obrtniki in mali kmetje, predstavniki madžarske manjšine v Prekmurju. V središče bodo postavljeni lokalni okusi, ki zaznamujejo čas trgatve. Kmetje vas bodo pričakali z izbranimi vini in posebnimi jedmi kot sta prekmurski bograč in gibanico. Prava paša za oči bodo ročno izdelani lonci in lesene posode z edinstvenimi motivi ter medene dobrote.
Družinam prijazna prireditev bo obogatena s kulturnim in kulinaričnim programom ter namenjena druženju ob poučnih delavnicah. Pridružite se lahko delavnici brihtne kuharice Tanje, ki bo pripravljala palačinke s pirine moke, ki jo bo mlela v mlinčku. Pokazala bo nekaj brihtnih trikov kako uporabiti domača jabolka in divje rastline.
Srečali in spoznali se boste s člani Društva rokodelcev Moravče, ki ohranjajo ročne spretnosti in običaje kmečkih družin. Ste ljubitelji šmorna/cesarskega praženca, potem sledite slastnosladkim vonjavam in našli ga boste na eni od stojnic vrtiljaka okusa in doživetij Podeželja v mestu Ljubljana.
Luštno bo. Vabljeni, da raziščete in doživite utrip Podeželja v mestu Ljubljana!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Organizator dogodka je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Lisztovim inštitutom ter Ljubljanskimi parkirišči in tržnico.