English

 

 

Za razvoj slovenskega podeželja


Tradicionalni slovenski zajtrk

18. novembra je v vseh osnovnih šolah in vrtcih potekal »Tradicionalni slovenski zajtrk«, sestavljen iz slovenskega kruha, mleka, masla, medu in jabolk.

 

Kmetje in čebelarji so vrtcem podarili mleko, jabolka in med, kmetijska in živilsko predelovalna podjetja pa so donirala mleko, jabolka, med, kruh in maslo za osnovne šole ter kruh in maslo za vrtce.

 

V medijsko zelo odmevnem projektu »Tradicionalni slovenski zajtrk«, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije,  so  sodelovali Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za šolstvo in šport, Ministrstvo za zdravje, Čebelarska zveza Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij.

 

Namen projekta, ki ga lahko upravičeno imenujemo vseslovenski, je vrtcem in osnovnim šolam približati pomen kmeta, kmetijstva in lokalne oskrbe s pridelki in izdelki. Del projekta pa je tudi splošno osveščanje mladih o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnostih.

 

Pri organizaciji in izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je sodelovalo tudi 310 kmetijskih svetovalcev pri KGZS. Mleko in jabolka je darovalo okrog 900 kmetij. Več kot sto kmetij pa je osnovnim šolam in vrtcem ponudilo možnost izvedbe naravoslovnega dneva na kmetiji. Skupaj z živilsko predelovalno industrijo in čebelarji so osnovnim šolam in vrtcem podarili 19 ton kruha, okrog 2700 kilogramov masla, okrog 54 tisoč litrov mleka, nekaj čez 3200 kilogramov medu in 32 tisoč kilogramov jabolk.

 

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije se iskreno zahvaljuje vsem, ki so prispevali k uspešni izvedbi projekta.

 

  • Do seznama donatorjev lahko dostopate tukaj.

 

  • Do seznama kmetij, ki so osnovnim šolam in vrtcem ponudile izvedbo naravoslovnega dne na kmetiji, lahko dostopate tukaj.

 

Starejše objave KGZS:

 

Več si lahko preberete na spletni strani Tradicionalnega slovenskega zajtrka

Kupujmo domace

PEFC