English

Za razvoj slovenskega podeželja


Prašičereja

Prašičereja je po pomembnosti naša druga živinorejska panoga. Svojo upravičenost potrjuje z nekaterimi biološkimi posebnostmi in značilnostmi vrste domači prašič, ki omogoča hitro in sorazmerno poceni prirejo mesa. V Sloveniji ima prašičereja dolgo tradicijo. Večji razvoj je naša prašičereja doživela v petdesetih letih in zadnjem desetletju.

Razvila se je tako imenovana tržna prašičereja, ki ima svoje temelje v intenzivnem in gospodarskem izkoriščanju bioloških značilnosti prašičev. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2009 v Sloveniji 415.203 prašičev, od tega je bilo 39.410 plemenskih prašičev z maso nad 50 kg.

Strokovno gradivo

Kontakti
Izobraževanja in predavanja
Glasilo

Številka 126,  februar 2015

 

  • Tema meseca: Nov program za kmetijstvo - o PRP
  • Pogovor: Za ohranitev najpomembnejše panoge - Danilo Potokar, KGZS
  • Aktualno: Kaj čaka zbornico v letu 2015
  • Nasveti:  Urejati, ne prepovedovati
  • Vabimo: Razpis Dobrote slovenskih kmetij 2015