English

Za razvoj slovenskega podeželja


Prašičereja

Prašičereja je po pomembnosti naša druga živinorejska panoga. Svojo upravičenost potrjuje z nekaterimi biološkimi posebnostmi in značilnostmi vrste domači prašič, ki omogoča hitro in sorazmerno poceni prirejo mesa. V Sloveniji ima prašičereja dolgo tradicijo. Večji razvoj je naša prašičereja doživela v petdesetih letih in zadnjem desetletju.

Razvila se je tako imenovana tržna prašičereja, ki ima svoje temelje v intenzivnem in gospodarskem izkoriščanju bioloških značilnosti prašičev. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2009 v Sloveniji 415.203 prašičev, od tega je bilo 39.410 plemenskih prašičev z maso nad 50 kg.

Strokovno gradivo

Kontakti
Izobraževanja in predavanja
Glasilo

Številka 121, 2014

 

  • Tema meseca: Ukrep PRP - pomoč mladim prevzemnikom
  • Pogovor: Novi člani so vedno dobrodošli - Rok Damijan, predsednik ZSPM
  • Aktualno: Sanacija žledoloma
  • Nasveti:  Nova spoznanja v prehrani prašičev