English

Za razvoj slovenskega podeželja


Prašičereja

Prašičereja je po pomembnosti naša druga živinorejska panoga. Svojo upravičenost potrjuje z nekaterimi biološkimi posebnostmi in značilnostmi vrste domači prašič, ki omogoča hitro in sorazmerno poceni prirejo mesa. V Sloveniji ima prašičereja dolgo tradicijo. Večji razvoj je naša prašičereja doživela v petdesetih letih in zadnjem desetletju.

Razvila se je tako imenovana tržna prašičereja, ki ima svoje temelje v intenzivnem in gospodarskem izkoriščanju bioloških značilnosti prašičev. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2009 v Sloveniji 415.203 prašičev, od tega je bilo 39.410 plemenskih prašičev z maso nad 50 kg.

Strokovno gradivo

 

Tehnološke liste, nastale v projektu CRP na Kmetijskem inštitutu v sodelovanju tudi s KGZS, si lahko ogledate na povezavi:

http://crp2014.kis.si/crp2014/index.php/rezultati-projekta

Kontakti
Izobraževanja in predavanja
Glasilo

ŠTEVILKA 144, DECEMBER 2017

 

  • Zbornica so člani in stroka
  • Grob napad na kmetijstvo in kmetijska zemljišča
  • O strokovnih izzivih sodobnega kmetijstva
  • Promet s certificiranim lesom se povečuje

Kupujmo domace

PEFC