English

Za razvoj slovenskega podeželja


Prašičereja

Prašičereja je po pomembnosti naša druga živinorejska panoga. Svojo upravičenost potrjuje z nekaterimi biološkimi posebnostmi in značilnostmi vrste domači prašič, ki omogoča hitro in sorazmerno poceni prirejo mesa. V Sloveniji ima prašičereja dolgo tradicijo. Večji razvoj je naša prašičereja doživela v petdesetih letih in zadnjem desetletju.

Razvila se je tako imenovana tržna prašičereja, ki ima svoje temelje v intenzivnem in gospodarskem izkoriščanju bioloških značilnosti prašičev. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2009 v Sloveniji 415.203 prašičev, od tega je bilo 39.410 plemenskih prašičev z maso nad 50 kg.

Strokovno gradivo

Kontakti
Izobraževanja in predavanja
Glasilo

Številka 125,  december 2014

 

  • Tema meseca: Znanje in inovacije za delovna mesta v kmetijstvu in na podeželju
  • Pogovor: Številne dejavnosti dajejo pestro ponudbo - Boris Uranjek, inovativni mladi kmet 2014
  • Aktualno: Ko vreme kroji kmetijsko usodo
  • Nasveti:  Ko za prodano blago ni plačila
  • Priloga: Nove označbe - prednost za domače izdelke