English

Za razvoj slovenskega podeželja


Prašičereja

Prašičereja je po pomembnosti naša druga živinorejska panoga. Svojo upravičenost potrjuje z nekaterimi biološkimi posebnostmi in značilnostmi vrste domači prašič, ki omogoča hitro in sorazmerno poceni prirejo mesa. V Sloveniji ima prašičereja dolgo tradicijo. Večji razvoj je naša prašičereja doživela v petdesetih letih in zadnjem desetletju.

Razvila se je tako imenovana tržna prašičereja, ki ima svoje temelje v intenzivnem in gospodarskem izkoriščanju bioloških značilnosti prašičev. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v letu 2009 v Sloveniji 415.203 prašičev, od tega je bilo 39.410 plemenskih prašičev z maso nad 50 kg.

Strokovno gradivo

Kontakti
Izobraževanja in predavanja
Glasilo

Številka 124, 2014

 

  • Tema meseca: Za več znanja na slovenskih kmetijah
  • Pogovor: Še vedno gre za prenos znanja - Anton Jagodic, Kmetijska svetovalna služba
  • Aktualno: Le iz zvestobe raste blagor
  • Nasveti:  Napotki za izvajanje agromelioracij
  • Priloga: Obvezna predhodna usposabljanja KOPOP