English

Za razvoj slovenskega podeželja


Živinoreja

Živinoreja  je najpomembnejša panoga slovenskega kmetijstva, ki se spopada z vedno večjimi  izzivi. Poleg ohranjanja kmetijskih gospodarstev in krajine se živinoreja  ukvarja še z ekonomsko učinkovitostjo kmetovanja, okoljskimi izzivi in dobrim  počutjem živali, na katerem je vedno večji poudarek.

Med živinorejskimi panogami prevladuje  govedoreja, sledijo ji prašičereja, reja drobnice, konjereja, perutninarstvo,  kunčjereja, čebelarstvo in druge. Prireja govejega mesa je v letu 2009 nekoliko  upadla v primerjavi z letom prej, medtem ko je prireja kozjega, perutninskega  in ovčjega mesa porasla v primerjavi z letom poprej. Prireja kravjega mleka je  v letu 2009 nekoliko padla, ovčjega in kozjega pa zrasla (vir: Statistični urad  RS). 

Kontakti
Izobraževanja in predavanja
Glasilo

Številka 138, december 2016

 

  • Tema meseca: Vsak posel lahko uspe, če le dobro delaš
  • Aktualno:  Kmetijstvo in svetovanje pred novim izzivom
  • Aktualno: Varovanje kmetijskih zemljišč ni učinkovito
  • Nasveti: Sosedsko pravo - ko moti hrup in dim
  • Nasveti: Hranilna vrednost živil