English

Za razvoj slovenskega podeželja


26.07.2010 •

9. Kmečki praznik Skupnosti južnokoroških kmetov

Na Srečanju kmetov treh dežel tudi predstavniki KGZS  

Včeraj je na avstrijskem Koroškem na mestnem trgu v Železni Kapli potekalo tradicionalno Srečanje kmetov treh dežel, ki ga je organizirala Skupnost južnokoroških kmetov. Prireditev je tudi letos privabila številne kmete in njihove organizacije s Slovenije kot tudi iz sosednjih dežel. Srečanja so se udeležili tudi direktor avstrijske Koroške kmetijske zbornice Hanzi Mikl, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Ciril Smrkolj in direktor KGZS Igor Hrovatič, predstavniki Zbornice za trgovino, industrijo, obrt in kmetijstvo iz Trsta, predstavniki kmetov z Madžarske ter predsednik Kmečke zveze Trst Franc Fabec.

Prireditev sta vodila predsednik Skupnosti južnokoroških kmetov Štefan Domej ter župan Železne Kaple Franc Jožef Smrtnik. Predstavniki Kmečke izobraževalne skupnosti z avstrijske Koroške so skupaj s predstavniki KGZS podelili priznanja nagrajenim kmetijam z državne razstave »Dobrote slovenskih kmetij« na Ptuju. Kmetije z avstrijske Koroške so bile na ptujski razstavi  nagrajene za ržen kruh, mesne izdelke in naravno žganje. Odlikovanja so prejele kmetije, ki so uspešno opravile izpit za pedagoško dejavnost »šola na kmetiji«.

V okviru prireditve je Kmečka izobraževalna skupnost avstrijske Koroške predstavila možnosti izobraževanja mladine na kmetijskem področju v Sloveniji. V popoldanskem času se je odvijal kulturni progam z nastopi folklornih skupin in ansamblov v slovenskem jeziku iz okoliških krajev Železne Kaple in s sosednjih dežel. Kmečki praznik so popestrile številne stojnice, ki so prav tako prihajale iz območja sosednjih dežel, kjer živijo Slovenci.


Ne spreglejte
Izobraževanja in predavanja

 

 

Glasilo

ŠTEVILKA 149, OKTOBER 2018

 

  • Predsednik  OE KGZS Postojna Janežič: Državo čaka še veliko dela
  • Ponikva: Že v malem zrnu vse bogastvo je
  • Za sožitje med generacijami
  • CV - življenjepis naše narave

Kupujmo domace

PEFC