English

Za razvoj slovenskega podeželja


14.10.2017 •

Inovativni mladi kmet 2017 je Matic Vizjak

KGZS in ZSPM izbrala že 11. inovativnega mladega kmeta  

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) sta včeraj na 11. izboru Inovativna mlada kmetica / Inovativni mladi kmet razglasili zmagovalca izbora. Zmagovalec izbora je Matic Vizjak iz Šmarij pri Jelšah, ki se na kmetiji ukvarja s štirimi dejavnostmi: pridelava in predelava čilijev, čebelarstvom, pridelavo žit v mlevske izdelke; vinarstvom. Matic se je po devetih letih službovanja v tujini vrnil domov in začel z uvajanjem inovacij na kmetiji, med katerimi sam na prvo mesto postavlja CHILLI WINE, za katerega so v New Yorku prejeli tri odličja na enem najprestižnejših tekmovanj na svetu. Sledita mu linija Melissé in organizacija največjega festivala pikantne hrane v Sloveniji »Čili festival v Šmarju pri Jelšah«. Okoli 800 sadik 20 različnih vrst čilija iz celega sveta goji doma v zato namenjenem rastlinjaku. Kmetija je v tretjem letu  preusmeritve v ekološko kmetijo, tako da bodo konec leta prejeli certifikat EKO kmetije.

Za naziv Inovativnega mladega kmeta se je letos potegovalo šest kandidatov. Poleg zmagovalca so sodelovali še Martin Golob iz Šmartna ob Paki, Borut Gosar iz Vodic, Lojze Kerin iz Krškega, Bogdan Mak iz Malečnika in Dejan Sukič iz Gornje Radgone.

___________________________________________________________________________

Strokovna komisija v sestavi Franci Strle (KGZS) ter Slavica Gašparič, Anja Mager in Aleš Kirbiš iz ZSPM pod vodstvom Jožice Vodopivec Rozman (KGZS) je pri kandidatih ocenjevala inovativnost ideje, trajnost projekta, vključenost vidika zaščite okolja, vpliv na lokalno skupnost in podeželsko območje, napoved ekonomskega učinka in tržno usmerjenost kmetije. Kandidati so se izkazali s svežimi idejami, ki njihovim kmetijam dajejo dobro podlago za nadaljnji razvoj. S svojimi pristopi in prijemi dokazujejo, da so v kmetijstvu številne poslovne priložnosti, le idejo in pogum je treba imeti.

Cilj tekmovanja je odkrivati in spodbujati inovativnost pri mladih. KGZS in ZSPM s tekmovanjem širita in poglabljata znanje mladih nosilcev in nosilk kmetijskih gospodarstev, preverjata praktično usposobljenost mladih kmetic in kmetov ter jih spodbujata k nadaljnji inovativnosti. Namen tekmovanja je tudi popularizirati kmetijstvo in podeželje, spodbujati pozitivno tekmovalnost in druženje med mladimi.

­­­­­­­­­­­­­­­

 

 


Ne spreglejte
Izobraževanja in predavanja

 

 

Glasilo

ŠTEVILKA 149, OKTOBER 2018

 

  • Predsednik  OE KGZS Postojna Janežič: Državo čaka še veliko dela
  • Ponikva: Že v malem zrnu vse bogastvo je
  • Za sožitje med generacijami
  • CV - življenjepis naše narave

Kupujmo domace

PEFC