English

Za razvoj slovenskega podeželja


24.07.2017 •

Šestnajsti kmečki praznik SJK

Bolj povezani, bolj močni  

Skupnost južnokoroških kmetic in kmetov (SJK) je v sodelovanju s Kmečko izobraževalno skupnostjo (KIS) to nedeljo na Višji šoli za gospodarske poklice  v Šentpetru pri Šentjakobu  v Rožu priredila tradicionalni 16. kmečki praznik.

V okviru praznika je potekalo tudi »Srečanje kmetov in kmetic petih dežel: Italije, Madžarske, Hrvaške, Avstrije in Slovenije. (Foto: Reichmann)

Iz Slovenije so se srečanja tradicionalno udeležili kmetje z Gorenjske, za ketere je Območna enota Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Kranj organizirala avtobusni prevoz. V kulturnem programu je v organizaciji zborničnega svetnika Franca Strleta nastopila folklorna skupina folklornega društva Groblje.

»Navdušen sem nad kulturnim programom, ki povezuje Slovence ne glede na meje. To bi nam moralo biti za vzgled, da bi bili tudi pri zastopanju naših interesov tako vsak v svoji državi kot tudi skupaj napram Evropski uniji tesneje povezani, saj je tako lažje uveljaviti naše zahteve,« je nagovoril udeležence podpredsednik KGZS Branko Tomažič (desno) in ob tej poriložnosti Štefanu Domeju izročil priložnostno darilo. (Foto: Reichmann)

Iz Slovenije so se srečanja tradicionalno udeležili kmetje z Gorenjske, za katere je Območna enota Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Kranj organizirala avtobusni prevoz. Po sveti maši so ljudje lahko uživali v pestrem kulturnem sporedu. Iz Slovenije je v kulturnem programu v organizaciji zborničnega svetnika Franca Strleta nastopila folklorna skupina Kulturnega društva Groblje. Za veliko napetost sta tudi letos skrbeli nagradna igra in priljubljeno »metanje škornjev«. Mlajši obiskovalci so se lahko zabavali na otroškem igrišču, ob jahanju ponijev in vožnji s kočijo.   

Sicer pa so se prireditve udeležili številni častni gostje iz Slovenije, med njimi generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu Milan Predan, koordinator povezave AGRASLOMAK z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Vladimir Čeligoj, iz vrst KGZS pa še zbornični svetniki Vincenc Otoničar, Janko Jeglič, Dušan Pintar in predsednik OE KGZS Kranj Ivan Tičar.

 


Ne spreglejte
Izobraževanja in predavanja

 

 

Glasilo

ŠTEVILKA 149, OKTOBER 2018

 

  • Predsednik  OE KGZS Postojna Janežič: Državo čaka še veliko dela
  • Ponikva: Že v malem zrnu vse bogastvo je
  • Za sožitje med generacijami
  • CV - življenjepis naše narave

Kupujmo domace

PEFC