English

Za razvoj slovenskega podeželja


30.07.2013 •

Praznik, ki združuje

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič se je v Bilčofsu na Kmečkem prazniku SKJ srečal s slovenskimi kmeti... 

V Bilčovsu na avstrijskem Koroškem je 28. Julija potekal kmečki praznik, ki ga prireja Skupnost južnokoroških kmetov (SJK). Vsako leto se na njem zberejo številni kmetje s Koroške, Slovenije, Italije, Madžarske in Hrvaške. Prireditve se je udeležil tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič.

Dogodek se je začel s sveto mašo, ki jo je daroval dekan v Bilčovsu Janko Krištof. V nagovoru je opozoril na pomen znati prositi in znati dajati. Ljudje smo del skupnosti, drug od drugega odvisni. Odvisni od okolja in solidarnosti drugih ter zato dolžni dajati tistim, ki imajo slabše pogoje in živijo v pomanjkanju.

Skupnost južno koroških kmetov je organizacija, ki povezuje staro in mlado, je povedal predsednik SKJ Štefan Domej. Zaradi povezovanja so zelo uspešni in že tretji mandat zastopani v organih Kmetijske zbornice.

Prireditve se že vrsto let udeležuje danes upokojena kmetijska svetovalka Majda Loncner: »Pridemo, da moralno podpremo naše rojake. Veliko več morajo narediti, da se ohranijo. Ohraniti se je možno le z medsebojno povezanostjo.« Na tokratno srečanje je pripeljala skupino 50 kmetov.

V sklopu dogodka so bila slovesno podeljena priznanja Dobrot slovenskih kmetij, ki jih je vodila Olga Voglauer. Vsem prejemnikom priznanj je čestital predsednik KGZS Cvetko Zupančič, ki se je SKJ zahvalil za dobro sodelovanje z zamejskimi kmeti in izrazil veselje nad številčno udeležbo rojakov s Slovenije.  

Kmetje z južne Koroške so letos na Dobrotah slovenskih kmetij za svoje izdelke prejeli kar 18 priznanj. Eden od tistih, ki svoje izdelke v oceno pošilja že več kot 10 let je Franc Hirm: »Letos sem na ocenjevanje poslal 4 izdelke in prejel dve zlati in dve srebrni priznanji. Rad sodelujem tudi na prireditvah Podeželje v mestu v Ljubljani. Moji izdelki so odlični in vedno navdušijo. Pomagam in sodelujem tudi na dogodkih, ki jih organizira SKJ. Vedno se veselim srečanja in kramljanja s prijatelji na kmečkem prazniku in lepo je, da se nam pridružijo naši prijatelji od drugod


Ne spreglejte
Izobraževanja in predavanja

 

 

Glasilo

ŠTEVILKA 149, OKTOBER 2018

 

  • Predsednik  OE KGZS Postojna Janežič: Državo čaka še veliko dela
  • Ponikva: Že v malem zrnu vse bogastvo je
  • Za sožitje med generacijami
  • CV - življenjepis naše narave

Kupujmo domace

PEFC