English

Za razvoj slovenskega podeželja


01.03.2013 •

KGZS skrbi obstoj breskovih nasadov pri nas

Ali se uresničuje črni scenarij prevzema domačih podjetij v živilski industriji  

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) je zaskrbljena in presenečena ob novici, da družba Fructal iz Ajdovščine ne namerava odkupiti letošnje letine breskev od pogodbenih sadjarjev. Novica je presenetljiva zato, ker je Fructal skupaj s Kmetijsko zadrugo Vipava pred petimi leti sofinanciral obnovo starejših nasadov breskev v Vipavski dolini in na Goriškem z namenom, da si zagotovi kakovostno  surovino za izdelavo sadnih sokov in hkrati zagotovi obstoj breskovih nasadov na tem področju. KGZS se boji, da bi takšno ravnanje lahko pomenilo velik udarec za pogodbene sadjarje, ki so v preteklih letih tudi sami precej investirali v te nasade, kjer so zasajene predvsem sorte breskev, namenjenih za predelavo.

KGZS se zaveda težkega položaja, v katerem so se znašli slovenski pridelovalci breskev in se bo zato aktivno vključila v reševanje nastalih težav. KGZS poziva Fructal, da odkupi predvidene količine breskev in s tem podpre obstoj breskovih nasadov. Na zbornici upajo, da novi lastnik Fructala kljub finančnim pomislekom ne bo izvedel omenjenih ukrepov in bo potekal odkup breskev v Sloveniji po primernih cenah v okvirih in na način, ki ne bo zmanjševal domače pridelave sadja.

Sicer pa je KGZS na takšno možnost ukrepov novih lastnikov, ki prevzemajo pomembnejša podjetja živilske industrije v Sloveniji, opozoril že ob napovedanem prevzemu Ljubljanskih mlekarn s strani francoskega Lactalisa. Na KGZS tako upajo, da se napovedani ajdovski scenarij ne bo ponovil tudi v primeru Ljubljanskih mlekarn.


Ne spreglejte
Izobraževanja in predavanja
Glasilo

ŠTEVILKA 146, APRIL 2018

 

  • Podpredsednik KGZS Golavšek: SKP mora biti bolj učinkovita
  • Novosti v Zakonu o kmetijstvu
  • Računi v kmetijstvu
  • Kmetuje, aktiven med mladimi in še gasilec za povrh

Kupujmo domace

PEFC